HAYAT AĞACININ ÖYKÜSÜ
ÖZTÜRK “HAYAT AĞACININ ÖYKÜSÜ” konulu bir sunum gerçekleştirdi.Pek çok efsanede, mitolojide, kutsal kitaplarda ve şiirlerde kendisinden söz ettiren, Hayat Ağacı bilinen, başka kaynaklarda Ölümsüz Ağaç olarak da geçen zeytinin antik dönemden günümüze öyküsü şiirsel bir dille anlatıldı. Adnan Menderes Üniversitesi’nde klinik psikoloji alanında yüksek lisansını yapan İrem ÖZTÜRK, uzun yıllar araştırmalar yaptığı, sevgi ve hayranlık duyduğu zeytinin ilginç hikayesini gelen konuklarla paylaştı.
Sunumuna Nazım Hikmet RAN’ın;
Yani öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,
Yetmişinde bile, mesela, zeytin dikeceksin.
Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,
Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,
Yaşamak yani ağır bastığından.
Şiiriyle başlayan ÖZTÜRK, insanlığın en önemli ekmek kapılarından biri olan zeytinin tarihsel gelişimini, İlk Ağaç, Tanrıça İsis’in Meyvesi, Nuh Tufanı ve Attika efsanelerini anlattı. Tarihte Solon Kanunlarının çok önemli olduğunu, Solon’un bu kanunlarla Horos Sistemini kaldırdığını, Borç Köleliğini sona erdirdiğini ve zeytinleri koruma altına aldırdığını söyledi. Antik Roma’da ilk yemek kitabının çıktığını, barışın ve soyluluğun simgesi olan zeytin dallarından yapılma taçların imparatorlar tarafından ve olimpiyat şampiyonlarına takıldığını, zeytin ağaçlarına zarar vermenin cezasının ölüm olduğunu söyledi.
Türklerin zeytinle buluşmasını, zeytinyağlı yemekleri, zeytin ağacının kullanım alanlarını, zeytinyağının tıptaki mucizelerini anlattı.
Zeytinin Türkiye ve dünyadaki yerini, hasadını anlatan ÖZTÜRK, faydalarını da sıraladı. Türkiye’de zeytin üretimindeki sıkıntıları, yanlış uygulamaları bunun sonucunda kaybedilen emek ve maddiyatı anlatarak, bu sıkıntılardan birisinin en çok geliri Gemlik zeytininin getirmesi sebebiyle diğer zeytin türlerinin yeterince korunamaması olduğunu, eski uygarlıklarda zeytin korunurken günümüzde sıkıntılarla boğuşur bir halde olmasının düşündürücü olduğunu belirtti.
“Doğadan gelen insanlık tarihimizi ve zeytinin hayatlarımız açısından önemini göz önüne aldığımız zaman sorunları çözmekle ve ağaçlarımıza sahip çıkmakla yükümlü olduğumuzu hatırlayabiliriz. “ diyerek, sunumunu tamamladı.
İlgiyle izlenen sunumda “Gençlerimiz hep böyle olmalı” diyen konukların yoğun sorularını yanıtlayan Psikolog İrem ÖZTÜRK’e, Kuşadası Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi görevlisi sanat tarihçisi Gamze GÜRER tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.