Çarşamba Söyleşilerinde bu hafta “KUŞADASI’NDA MAKİLİKLERİN VE YABAN HAYATIN KORUNMASI İÇİN; KÖYLERDE EKOTURİZM KAPASİTESİNİN ARTIRILMASI” projesinin sunumu yapıldı.Görseller üzerinden yapılan sunumu EKODOSD Ekoturizm Projesi yürütücüsü Yeşim CİNBAŞ, Proje Asistanı Merve YAVAŞ ve Bahattin SÜRÜCÜ yaptı.
Turizmin ilk başladığı yerlerden biri olan Kuşadası’nda geçmiş yıllardan gelen plansız ve kontrolsüz gelişmenin, yüksek nüfus artışının, yoğun yapılaşmalar sonucunda hassas ekosistemlerin ve tarımsal arazilerin giderek yok olduğu, ekoloji ve ekonomi dengesi gözetilmeden bu durumun köylere doğru kaymaya başladığı söylendi. Yoğunlaşan kitle turizminin, kırsal alandaki köylere ve doğal alanlara yayılıp doğal dokuyu bozma potansiyeline sahip olduğu belirtildi. Başta endemik Kuşadası Tülüşahı gibi doğal değerlerin ve kırsal dokunun korunması, yaban hayatının devamlılığı, sürdürülebilir kullanımı ve koruma-kullanma dengesinin sağlanması için, köylerde ekoturizm kapasitesinin artırılmasının hedeflendiği söylendi.
Kuşadası ve çevresindeki doğal kaynak türleri ve tahrip olunan alanlarla ilgili görseller üzerinden anlatım yapıldı.Danışmanlıklarını Manisa Celal BAYAR Üniversitesi’nden Doç.Dr. Kutay AYTUĞ, İzmir Bakırçay Üniversitesi’nden Doç. Dr. Çağrı ERYILMAZ ve Dr. Öğretim Üyesi Şevki DANACIOĞLU’nun yaptığı projede, ilgi grupları ve yöre halkının katılımıyla hazırlanacak bir ekoturizm planı hazırlanacağı, bu planın hazırlanmasını ve hayata geçirilmesini desteklemek üzere ekoturizm analizi raporu, kapasite artımı için eğitimler, örnek bir ekoturizm uygulaması ve ekoturizm yayınlarının hazırlanması etkinliklerin gerçekleştirileceği belirtildi.
Projenin destekçileri arasında olan Kuşadası Kaymakamlığı, Kuşadası Belediyesi, Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Aydın Şube Müdürlüğü, Kuşadası İlçe Tarım Müdürlüğü, Kuşadası Orman İşletme Şefliği, Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Fakültesi, KODER (Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Derneği) Aydın Rehberler Odası (ATRO), Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Kuşadası Bölgesel Temsil Kurulu, Kuşadası Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (KUŞAKK), Doç. Dr. Özkan Eren Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü, Yaylaköy, Kirazlı, Soğucak, Caferli, Çınar ve Yeniköy Muhtarlıkları işbirliğiyle hazırlanacağı söylendi.
Gerek analiz raporu çalışmaları gerekse düzenli ilgi grubu görüşmeleri sırasında yerel halkın yapılaşmanın kültürel ve doğal yaşama verdiği zararı gördüğü, ekoturizme alternatif ve korumacı bir gelir yolu olarak olumlu baktığı ve proje etkinliklerini desteklediği, Kuşadası Belediyesi’nin doğa ve kültür rotaları projesi kapsamında rota işaretleme çalışmalarına başlandığı belirtildi.Ankara Cer Modern’de yapılan ve EKODOSD’un da katıldığı Kalkınma Atölyesi ortaklığında Birleşmiş Milletler GEF Küçük Destek Programı (SGP) adına düzenlenen “Kendine Yeten Kentine Yeter” temalı fuar ve fuara katılan sivil toplum örgütleriyle ilgili bilgi verildi.Konukların sorularını yanıtlayan proje ekibi; eğitim ve yönetim planı toplantılarının devam edeceğini ve bu konuda bilgilendirme yapılacağını bildirdi.