Aydın Adnan Menderes Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Songül Aslan Karakul, göstergebilim alanında yapmakta olduğu çalışmalar çerçevesinde Göstergebilim (semiyotik) dersi öğretilerinin uygulamaya geçirilmesinde konuya uygun materyallerin üretilmesine ve üniversitesinin yaratıcı ve yenilikçi misyonuna uygun olarak öğrencilere deneyim kazandırılmasına yönelik bir bilimsel proje tasarlamaktadır.
Bu bağlamda inceleme nesnesi olarak uluslararası sanatçı Ahmet Dilek’in eserlerindeki izleğin ele alınmasını uygun görmektedir; Sanatçı Dilek’e göre “yürüyüşlerin, göçlerin, agresif saldırganlıkların, savaş ve çatışmaların, temelde Dünyanın manyetik merkezi yani “magma”nın agresifleşen hareketleriyle bir manyetik ilişkisi” var. “Bu manyetik etkilenme asla kırılamaz ama bu enerji akışı negatiften pozitife yönlendirilebilir”. Sanatçı Ahmet Dilek, bunun için de “Savaş Koridorlarına Karşı Sanat Koridorları” mottosuyla Dünya ülkeleri arasında sanat koridorları açma yolundaki yürüyüşünü sürdürmektedir. İlk koridorunu Berlin, Kiel, Hamburg/ALMANYA-Istanbul, Aydın/TÜRKİYE hattında başlatmış oldu. Sanatçı Ottowa/KANADA’dan da resmi davet aldı.
Bütün bu çalışmalarıyla ve manifestosuyla dikkat çeken sanatçıdan Alman basınında ve haber programlarında “Globalleşmenin Sanatını yapan sanatçı” olarak bahsedilmektedir. Alman makamlarınca ve önemli vakıflarınca da çalışmaları ve felsefesi desteklenmektedir. Ayrıca oluşmakta olan Globalist sanat akımının ilk dillendiricisi ve temsilcilerindendir.
Songül Aslan Karakul sanatla bilimsel araştırma köprüsünü şu şekilde kurduğunu belirtmektedir. Göstergebilim doğası gereği bütün bilim dallarıyla da güçlü bir bağlantı içerisindedir. Bunlardan biri de sanattır. Çünkü anlatılar; biçim, içerik ve estetik gibi değerlerle bütünleşip uzay boşluğunda bir yer kaplayarak gösterge haline gelirler. Dolayısıyla bu projenin konusu “Sanatsal bir yapıt üzerinden geçmiş zaman ve şimdiki zaman kültürleri arasında bir bağ kurarak, eşsüremli olarak üretilecek olan göstergebilimsel bir araştırma ve inceleme nesnesinin kayıt altına alınmasıdır da aynı zamanda.
Songül Aslan Karakul ve Sanatçı Ahmet Dilek’in "Küresel Hareketlilik" adını verdiği projeyi gerçekleştirmek için seçtikleri iki ana mekandan (diğeri Şanlıurfa’daki Göbeklitepe) biri olan zirvesi 1400 metre yükseklikteki Dünya mirası Latmos Dağlarında (Karya'nin kutsal yolları) veri toplamaya başlamışlardır.Bu gezide ekibe Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) önderlik yapmakta ve bölgenin doğal kültürel zenginlerini tanıtmaktadır.
Dr. Öğr. Üyesi Songül Aslan Karakul’un Latmos’u da içine alan "Küresel Hareketlilik"projesi, sanata farklı bir bakış açısı kazandıran sanatçı Ahmet Dilek’le bütünleşerek, 8000 yıl öncesinde yaşamış Latmos’lu sanatçılardan bizlere miras kalan kaya resimleri için farkındalık oluşturacaktır.
Batı Anadolu’nun en bakir alanlarından biri olan Latmos (Beşparmak) Dağları, eşsiz güzellikte ve zamana yolculuk yapılan kültür miraslarıyla eğer korunabilirse, gelecekte dünyada çok konuşulacak bir yer olacaktır.
Latmos’un korunması ve tanıtılmasına katkısı olacak"Küresel Hareketlilik" projesi için, Dr. Öğr. Üyesi Songül Aslan Karakul’a ve sanatçı Ahmet DİLEK’e teşekkür ederiz.