Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü 4.sınıf öğrencilerinin aldığı mesleki uygulama dersi kapsamında bir sunum gerçekleştirdik. Sunuma ayrıca Peyzaj Mimarlığı 3.sınıf öğrencileri de katıldı. Öncelikle EKODOSD’un Kuşadası ve çevresiyle ilgili yaptığı çalışmalar aktarıldı.Aşağı Büyük Menderes Havzası’nın doğal ve kültürel kaynak değerleri ve ekolojik sorunlarının anlatıldığı sunuma Peyzaj Mimarlığı bölüm başkan yardımcısı Doç. Dr. Tendü Hilal Göktuğ ve mesleki uygulama dersinin sorumlu hocası Dr. Öğr. Üyesi Birsen Kesin Atak ile aynı bölümden Doç. Dr. Bülent Deniz, Arş. Gör. Dr. Ebru Ersoy ve Arş. Gör. Dr. Derya Gülçin de katıldı.
Aşağı Büyük Menderes Havzası’nın önemli alanları olan Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Latmos (Beşparmak) Dağları, Bafa Gölü Tabiat Parkı, Azap Gölü, Büyük Menderes Nehri, otantik köyler, ekoturizm faaliyetlerine yönelik çalışmalar, ekolojik sorunlar ve bunlara yönelik çalışmalar görseller üzerinden anlatıldı. Aşağı Havzada koruma altında bulunan ve henüz koruma statüsü bulunmayan alanların zenginlikleri ve sorunlarına dikkat çekildi.
Aşağı Büyük Menderes Havzası’nda ki önemli alanlarda doğal peyzajın bozulmaya başladığını, özellikle koruma statüsü bulunmayan alanlara ivedilikle bütünsel koruma statüsünün verilmesini, yapılacak faaliyetlerin koruma-kullanma dengesi çerçevesinde yapılmasını, bölgede yapılacak ekoturizm faaliyetlerinin sürdürülebilir olması halinde başta yöre insanlarının önemli kazanımlar elde edeceğini, havzada bulunan doğal ve kültürel zenginliklerin ülkemizin tanıtımına da olumlu katkı yapacağına vurgu yapıldı.
Doğal ve kültürel değerlerin korunması için ekolojik öncelikli planlar hazırlayan ve doğaya ve çevreye saygılı ve duyarlı olan peyzaj mimarlarının, Aşağı Büyük Menderes Havzası için çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nün davetiyle yaptığımız sunumun haricinde, 2019 içinde öğrencilerle birlikte bu alanlarda bir tanıtım gezisi planlıyoruz.