Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce, Bodrum İSİS Hotel’de düzenlenen, 2018 Yılı Hizmet İçi Eğitimleri kapsamında “TABİAT TURİZMİ UYGULAMALARI HİZMET İÇİ EĞİTİMİ” programında bir sunum gerçekleştirdik.81 ilden DKMP kurumuna bağlı şube müdürleri ve uzmanların katıldığı seminerlerde, farklı konularda ve farklı konukların sunumlarını gerçekleştiği programda, ekoturizm konusunda bir sunum yaptık.
Çalışma alanlarımız içinde bulunan Kuşadası, Aydın ve kısmen Muğla bölgesinde yapmış olduğumuz çalışmaları katılımcılarla paylaştık.
Doğal ve kültürel varlıkları açısından Aydın bölgesinin çok zengin kaynaklara sahip olduğunu, ekoturizm ve doğa turizminin yılın 12 ayında yapılabilecek özellikleri bulunduğunu söyledik.Madran Dağları, Bozdoğan ve Karacasu Yaylaları, Arapapıştı, Görle, Koçak, Narlıdere Kanyonları, mağaraları, hemen her ilçesinde yer alan yürüyüş parkurları, şelaleri, irili ufaklı birçok antik kenti olan Aydın bölgesinin zengin kaynak değerleri içinde, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, Bafa Gölü Tabiat Parkı ve Latmos (Beşparmak) Dağları’nda yapılan ekoturizm faaliyetleriyle ilgili bir sunum yaptık.
Kuşadası, Bodrum ve Didim gibi Türkiye’nin önde gelen turizm kentlerinin hemen yanı başında sayılan ve birbirine çok yakın olan bu üç önemli doğa ve kültürel alanın ekoturizm faaliyetleri için büyük bir zenginlik olduğunu söyledik. Kurumların ve kuruluşların işbirliğiyle korumasının sağlanmasının ve ekoturizm faaliyetlerine kazandırılmasının, başta yöre insanlarına ve ülke ekonomisine önemli katkı yapacağını, daha önce yapılan örnekler üzerinden görsellerle anlattık.
Yapılan sunumdan sonra, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü Sulakalanlar Şube Müdürü Mehmet UZUNER tarafından, EKODOSD’a bir teşekkür belgesi takdim edildi.
Genç nüfusun giderek azaldığı, otantik evlerin oturulamaz hale geldiği, her geçen yıl doğalarında tahribatların yaşandığı köyler için, sürdürülebilir ekoturizm faaliyetleri önemlidir. Aydın bölgesi yılın 12 ayı ekoturizm faaliyetlerinin yapılabileceği zengin doğal ve kültürel kaynak değerlerine sahiptir. Bu zenginliklerin başta korunması ve ekoturizme kazandırılması için kurum ve kuruluşların bir araya gelerek işbirliği yapmaları çok önemlidir.