Kuşadası’nın içinde inşaat halindeki bir sitenin villalarına ait boş bir havuza düşen genç bir tilkinin, uzun süre aç-susuz kaldığı, aşırı sıcakta bitkin düştüğü ve havuzdan çıkaramadıkları haberi geldi. İhbar alanına giderek yavaş hareket eden tilkiyi havuzdan çıkardık ancak bir süre sonra öldü.
Ertesi sabah aynı siteden bir ihbar daha geldi, bu sefer başka havuzda bir tilki daha olduğu, havuzdan çıkmak istemesine rağmen yüksek olduğundan çıkamadığı bildirildi.
Bir kepçe yardımıyla yakaladığımız tilkinin bir gün öncekinden daha sağlıklı ve dirençli olduğunu gördük.
Doğal bir alana saldık.
Tilkilerin muhtemelen aşırı sıcaktan dolayı su arayışında olduklarını tahmin ediyoruz.
Genç tilkiler gibi, geçtiğimiz günlerde de bir İnce Yılanı yine havuzdan çıkarmıştık. Bu durum inşaat halindeki ya da kullanılmayan havuzların şehir içindeki yaban hayatını olumsuz etkilediğini göstermektedir.
Kullanılmayan havuzlara bu tür hayvanlar düştüğü gibi, çocuklar da düşebilir.
Bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için havuzlara güvenlik filelerinden takılması önleyici bir tedbir olabilir.
Şehirdeki yaban hayatının varlığı artık kaçınılmaz olduğu ve birçok türün yaşamını kent içinde sürdürdüğü görülmektedir.
Sürekli açılan makilikler, taş ocaklarıyla yok edilen habitatlar, dağlara doğru yayılan yapılaşmalarla hızla kentleşme devam etmekte ve yaban hayvanlarının yaşam alanları daraltılarak, kent içinde yaşamaya mecbur bırakılmaktadır.
Dağlar, tepeler, makilikler sadece taş ve çalı çırpı gözüyle bakılıp, sadece insan yaşamına uygun ortam yaratılarak, bu alanlarda başka canlıların yaşadığı düşünülmeden, buradaki ekosistem tamamen yok edilerek, doğa ile uyumlu kentleşme bir türlü gerçekleştirilememektedir.
Kuşadası’nın 2000 yılında 65.765 olan genel nüfusu, son nüfus sayımı olan 2022’de 130.835 olmuş, 2025 yılı plan dönemi sonunda ilçe merkezi kentsel nüfusunun 289.895 kişi olarak kabul edildiği görülmektedir.
Bu durum birçok alt yapı sorununa yol açacağı gibi, canlı yaşamının en temel gereksinimi olan suya erişme olanağını kısıtlayacak, yapılaşmaların yayılmasıyla birlikte doğal alanların yok olmasına neden olacak, yaban yaşamını daha çok kentin içine çekecektir.
Kuşadası’nın geçmiş yıllarını hatırlayanlar, kent içinde yaban hayatının bu kadar yoğun olduğu bir dönem görmemişlerdir.
Kentsel alanlar genişledikçe başta domuz olmak üzere, tilki, sansar, porsuk, yılanlar, kaplumbağalar, kirpi ve oklu kirpi, bukalemun ve kertenkele ve yırtıcı kuş türlerini şehrin içinde görmek normal bir hale geldi.
Yaban hayvanlarının eskiye oranla şehir hayatına daha çok uyum sağladıkları, adapte oldukları ve insanlardan çekinmedikleri görülüyor.
Kentsel alanlar genişledikçe yaban hayvanları ile aynı ortamı ortak paylaşacağız ya da doğayla uyumlu kentler yaratıp bu canlıların yaşam alanlarına müdahale etmeyeceğiz.
EKODOSD/KUŞADASI