Bölgemizdeki Antik Dönem yolları Dr. Anneliese PESCHLOW tarafından Herakleia ve çevresinde yapmış olduğu araştırmalarla tespit edilmişti. Herakleia’nın batı kesiminden dağın doruğuna doğru uzanan taş döşemeli yol sayesinde pek çok keşiflere imza atan PESCHLOW, Anadolu’nun bilinen en eski taş döşeli yollarının meydana çıkarılmasında büyük emek harcamıştır.
Coğrafyacı ve kartograf Volker Höhfeld’le birlikte, daha henüz GPS’lerin çıkmadığı dönemlerde bir theodolit ve dört metrelik bir mira ile 300 km.lik bölümünü ölçmüşlerdir. Antik Herakleia’nın kurucusu Pleistarkhos tarafından yaptırılan ve büyük maliyetlere yol açan taş döşeli yollar, Myus, Alinda, Alabanda, Tralleis ve Menderes Vadisi ile Marsyas Vadisine bağlanmaktadır.
Latmos (Beşparmak) Dağları’nın hemen her yerinde görülebilen ve büyük ölçüde günümüze kadar ulaşmış olan taş döşeli yolların, yöre insanları ve trekking tutkunları tarafından hala kullanıldığı görülmektedir. Yüzyıllar boyu kullanılan bu yollar, su geçiş yataklarında ve vadilerde yağmur sularıyla meydana gelen doğal tahribatlar, bazı alanlarda alüvyonların doldurması sonucunda yer yer kesilmeler olmuştur. Bazı bölgelerde arazi aralarında sınır duvarı olarak kullanıldıkları görülmüştür. En iyi ve en etkileyici antik yolun Bozalan Herakleia arasındaki Kazıkaya Geçidi’nde olduğu görülmektedir.
Alinda antik kentini, Herakleia’ya bağlayan ve Tekeler Köyüne çıkan 4 km.lik taş döşeli yol, antik dönemden daha henüz 6 ay öncesine kadar tüm özelliğini korumaktaydı.
Antik yolun bir bölümünde dozerle tahribat yapıldığına dair şikayet üzerine, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan Çevre Mühendisi Haydar COŞAR, arkeolog Süleyman ÖZGEN, Aydın Arkeoloji Müzesi’nden arkeolog Songül ERBAY ve EKODOSD üyeleriyle alanda bir çalışma gerçekleştirildi.
Uzmanlar tarafından alanda yapılan tahribatların yerleri tespit edildi. Bölgede zeytinliği olan vatandaşların, topladıkları zeytinleri taşımak için traktörün girmesine sağlayacak stabilize bir yolu dozerle açtırarak, tahribatı oluşturdukları gözlendi.Yolun bazı bölümlerinin tamamen tahrip edildiği, bazı alanların da yol açımı sırasında dolguyla doldurulduğu anlaşıldı.Gerekli ölçümlemeleri ve koordinatları alınan antik yol, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından tescil edilerek koruma altına alınması sağlanacak.
Güzergahında antik dönemden kalan birçok pınarın görüldüğü taş döşeli yolun, restore edilerek iyileştirmesi yapılması halinde, kesintisiz olarak devam eden en etkileyici yol olma özelliğini taşıyacaktır. Yaklaşık 2300 yıllık olduğu düşünülen yolun günümüze kadar ulaşıp, son 6 ay içinde tahrip edilmesi çok üzücüdür. Bu tip antik taş döşeli yolların kesinlikle tahrip edilmemesi, taşlarının alınmaması, araçla bu yollara girilmemesi, gelecek nesillere ulaşması açısından çok önemlidir.
Bu antik taş döşeli yollar kültürel mirasımızın çok önemli birer parçalarıdır. Bu değerleri korumak herkesin görevi olmalıdır.
Binlerce yıllık taş döşeli yolun, Alinda gibi çok önemli bir antik kentin ve birçok özelliği bulunan Tekeler köyünün arasında olması, burada yapılacak ekoturizm faaliyetleri için büyük bir zenginlik oluşturmaktadır. Burada yapılacak doğru bir proje, yolun korunmasına, bölge insanının ekonomik gelişimine, Aydın turizminin tanıtımına katkı sağlayacaktır.