Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve Adnan Menderes Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nün düzenlediği 5. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu 6-8 Aralık 2017 tarihlerinde Kuşadası Korumar Hotel’de yapıldı.Sempozyumun açılışını Kuşadası Kaymakamı Muammer AKSOY, Kuşadası Belediye Başkanı Özer KAYALI, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Kerim GENÇOĞLU yaptı.
Sempozyuma Ankara’dan, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden Tür Koruma Şube Müdürü Adem Ağır, CİTES’ten sorumlu Gökhan SEYHAN, uzmanlar Mahmut AKKAN ve İrfan GÜVEN katıldı. Sempozyumun organizasyonunu 4. Bölgeden Doğa Koruma ve Sulak Alanlar Şube Müdürü Mehmet UZUNER yaptı. Aydın Şube Müdürü Özcan ÖSELMİŞ, Milli Park Müdürü Koray AŞIK, teknik uzmanlar ve farklı bölge müdürlüklerinden uzmanların da katıldığı sempozyumun açılış konuşmalarından sonra İspanya Barcelona Üniversitesi’nden katılan Dr. Carlos Carreras bir sunum gerçekleştirdi.
Kuşadası’nda3 gün devam eden sempozyumda; Deniz Kaplumbağaları İzleme, Araştırma ve Koruma, Ekoloji, Fizyoloji ve Davranış, İlk Yardım, Tedavi ve Rehabilitasyon, Kapasite Artırma, Eğitim ve Farkındalık Oluşturma gibi konularda Türkiye’nin değişik üniversitelerinden gelen bilim insanları ve sivil toplum örgütleri sözlü sunumlar yaptı. Sempozyumda 30 sözlü sunum, 10 poster sunumu yapıldı.
Sözlü sunumlar; 2017 Yılında Koruma Çalışması Yapılan Kumsalların Değerlendirilmesi, Turizm Bölgelerinde Deniz Kaplumbağası -İnsan Etkileşimi, Yaralı Deniz Kaplumbağaların İlk Yardım ve Eylem Planı, Deniz Koruma Alanları ve Tehlike Altındaki Türler, konularında çalıştaylar gerçekleştirildi.İlk sözlü sunumu, Kuşadası ve Civarında Nadir Görülen Yuvalamalar, Koruma-Kurtarma ve Farkındalık Çalışmaları konusunda EKODOSD derneğinden Bahattin SÜRÜCÜ yaptı.
Yapılan 30 sunumun bitiminde sempozyumun genel bir değerlendirilmesi yapıldı. Kamu Kurumları, Üniversiteler ve sivil toplum örgütlerinin işbirliğinin, deniz kaplumbağalarının korunmasında olumlu sonuçlar getireceği söylendi. Kumsalda koruma çalışmalarının yanı sıra, denizde koruma çalışmalarına ağırlık verilmesi istendi. Sempozyumun sonuç bildirgesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar ve Deniz Kaplumbağaları Bilim Komisyonu tarafından değerlendirilerek önümüzdeki günlerde açıklanacak.6. Ulusal Deniz Kaplumbağaları Sempozyumu’nun, 2019 yılında Antalya Çıralı’da yapılmasına karar verildi.Türkiye’nin ilk kaplumbağacılarından biri ve duayeni sayılan Prof. Dr. İbrahim BARAN ile bir sohbet gerçekleştirildi. Günümüzde birçoğu profesör olan öğrencileriyle, geçmiş dönemlerdeki anıları tazelendi. Katılımcıların soru yağmurunu tuttuğu İbrahim hocaya, öğrencisi Prof. Dr. Yakup KASKA tarafından bir belge takdim edildi.
Sempozyumun son günü Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nı misafirlere tanıtmak için bir gezi düzenlendi. Milli Parkın kanyon girişinde, doğal ve kültürel kaynak değerleri hakkında bilgi verildi. Günübirlik kullanım alanlarında bulunan 4 koyda gezi yapıldı. Milli Parkın sınırları içinde bulunan Zeus Mağarası ziyaret edildi.
Kuşadası Değirmen Park’ta bulunan, Oleatrium Zeytin ve Zeytin Yağı Tarihi Müzesi gezildi. Müze müdürü tarafından salonda bulunan işlikler ve makineler, antik dönemden yakın döneme kadar zeytinyağının çıkarılmasındaki gelişmeler anlatıldı.Misafirler, 2019 yılındaki sempozyumda buluşmak üzere Kuşadası’ndan mutlu bir şekilde ayrıldı.