Biyolojik çeşitlilik açısından bölgenin en zengin alanlarından biri olan Kuşadası’nın Yeniköy Mahallesinde açılması düşünülen taş ocağı için, Yeniköy halkının açmış olduğu yürütmeyi durdurma davasıyla ilgili, mahkeme ve bilirkişi heyeti alanda inceleme yaptı. Kuşadası Belediyesi’nin de müdahil olduğu ve ayrı dava açtığı taş ocakları için, bugün Yeniköy’de eylem yapıldı. Köyde başlayan eylem, Madentepe’ye gidilerek orada devam edildi. Açılması düşünülen taş ocakları, Yeniköy’e kuş uçumu 300 mt. Mesafede olması köylülerin büyük tepkisini çekti. Köyden keşfin yapıldığı Madentepe’ye kimi traktörlerle, kimi atıyla, kimi de yaya olarak çıktı. Kadınların ağırlıklı olarak katıldığı eylemde 7’den 70’e kadar genç-yaşlı herkes katıldı. Yasal haklarını kullanan köylüler Madentepe’ye taş ocağı açtırmamaya, her türlü hukuksal mücadeleye devam edeceklerini söylediler.
“Yeniköy Tarım ve Turizm Yerleşimidir. Taş Ocağı İstemiyoruz” pankartı açan köylüler, “Taş ocağı açma huzurumuzu bozma, Daş garın doyurmaz,
Havama, suyuma, zeytinime dokunma, Madentepe’nin orkidelerine sahip çıkıyoruz, Toz yutmak değil temiz hava almak istiyoruz, Madentepe’nin kuşları, hayvanları ne olacak, Madentepe’de atamızın hatırası var, Turizm memleketinde taş ocağı olmaz, Yeniköy’e 500 mt. taş ocağı olur mu?, Çocuklarımız dinamit sesleriyle mi büyüyecek, Yeniköy organiktir organik kalacak, Tabiata karşı suç işleme cezası ağır olur, Çocuklarımızın geleceğini karatmayın,
Yeniköy’ü seviyorum onu koruyorum, Madentepe’de taş ocağına hayır, Yeniköy’e taş ocağı istemiyoruz, Bal ormanlarımız, zeytinliklerimiz ne olacak; Başımıza taşlar yağacak taş ocağına hayır, Dinamit sesi Kuşadası’ndan duyulacak, Zeytinlerimiz bitecek, suyumuz kaybolacak, Yeniköy’e sevdalıyız taş ocağına hayır, Yeniköy’e eski adet getirme” yazılı dövizler taşıyarak, taş ocaklarını protesto ettiler.
Kuşadası’nda yapılan safari turlarının geçiş noktalarından biri olan Madentepe’den geçen turistler de, eylemcilere destek oldular. Başta zeytin olmak üzere, üretip Kuşadası pazarlarında sattıkları meyve sebzelerin büyük zarara uğrayacağını dile getiren köylüler “Biz köyümüzde taş ocağı değil, turizm istiyoruz, taş ocağı bizim huzurumuzu bozar, turizm ise mutlu eder” dediler. Madentepe’nin hemen yanıbaşından geçen yolun Atatürk Yolu olarak bilindiğini, Ulu Önder Atatürk’ün Ege Manevralarının yapıldığı 10 Ekim 1937’de bu yoldan geçerek Maden Tepe’den manevraların Kuşadası bölümünü izlediğini söyleyen köylüler “Atamızın hatırasına sahip çıkıyoruz” dediler.
Yapılan eyleme Yeniköylülerle birlikte, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ayşe ŞERİFOĞLU, belediye meclis üyesi Ferah SÜREKÇİ, Soğucak Muhtarı Mehmet BOZOK, Caferli Muhtarı İsmail ARI, Çınar Muhtarı Sebahattin AKYÜZ, EKODOSD, KUŞAÇEP ve Yeniköy’de oturan yabancılar destek verdi.
3573 sayılı “Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun”un 20/1 maddesine göre; Madde 20 – (Değişik: 28/2/1995 - 4086/5 md.) Zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez.” Denmesine rağmen, taş ocağı açılması düşünülen Madentepe’nin çevresinde Yeniköy’lülerin en önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytin bahçelerinin bulunmaktadır. Taş ocağı açılması düşünülen Madentepe’nin çevresindeki ormanlık alanlar bal üretim sahası olarak belirlenmiştir. Taş ocağı açılması halinde buradan çıkacak toz, toprak ve havadaki partiküller nedeniyle bal üretimini olumsuz etkileyecektir. Madentepe’de açılması düşünülen taş ocaklarının olduğu alanda Kuşadası’nın en güzel orkideleri yetişmektedir. Bölge Akdeniz Bitki Örtüsü’nün en zengin örnekleriyle dolu olup, buradaki makilik alanda önemli bir yaban hayatının devam ettiği görülmektedir. Kuşadası’nın tarım yapılabilen ve kent turizmine ürettiği ürünlerle önemli katkı yapan Yeniköy, taş ocağı yüzünden yaşanmaz hale gelirse, bundan olumsuz olarak en çok Kuşadası etkilenecektir. Bunun bilincinde olan köylüler sonuna kadar direnmeye ve hukuk mücadelelerini sürdürmeye kararlılar.
Eylemden sonra köy kahvesinde Yeniköylülerin avukatı Cem ALTIPARMAK’la bir değerlendirme yapıldı. Bundan sonra yaşanacak gelişmelerle ilgili Kuşadası’nın ve diğer köylerinin destek vermesi istendi.