2007 Yılından bu yana Bafa Gölü’nün sorunlarıyla ilgili çalışmalar yürüten EKODOSD bilim danışmanı Yrd.Doç.Dr. Erol KESİCİ’yle birlikte, Bafa Gölü’nde incelemeler yapıldı. Yapılan incelemelerden sonra, Bafa Gölü’nü Kurtarma ve Yaşatma Platformu üyeleriyle birlikte göl kıyısında bir toplantı gerçekleştirildi. Toplantıya platform üyeleri, balıkçılar, Bafa ve Gölyaka muhtarları katıldı. Gölün iyileştirilmesine yönelik öneriler ve yapılması gereken çalışmalarla ilgili konular görüşüldü. Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ tarafından gölün son durumuyla ilgili bilgi verildi.
EKODOSD derneğinin bahçesinde her hafta yapılan Çarşamba Söyleşilerinin konuğu Yrd. Dr. Erol KESİCİ oldu. KESİCİ tarafından, Bafa Gölü’nün nasıl bu hale geldiği, gölün doğal yapısına olan müdahaleler, korumadan kullanmanın sonuçları, Büyük Menderes Nehri’nden gelen iç ve dış yüklerin aşırı oranda kirlilik yaratıp, göle nasıl etki yaptığı anlatıldı.
Önceki yıllarda avlanan yayın, sarıbalık, kızılkanat, sazan, yılan balığının yerini günümüzde deniz balıklarından olan kefal, çipura, gümüş balığı, biraz da yılan balığının aldığı belirtildi. Mavi-yeşil alg gelişiminin göl ekosistemini nasıl etkilediği, doğal flora ve faunanın korunarak gölün nasıl temizlenmesi gerektiğini farklı ülkelerdeki uygulamalarla anlattı. Bazı kurum ve kuruluşlar tarafından önerilen Bafa Kanal projesinin uygun olmadığı, Avrupa’nın bazı kentlerinde uygulanmış olan kanalların Bafa Gölü’ne uygulanamayacağı, Büyük Menderes Nehri’nin coğrafyasının buna uygun olmadığı belirtildi.
Bafa Gölü’nün yaklaşık 2000 yıl önce meydana gelmiş olan bugünkü şeklini koruyarak, gelecek kuşaklara göl olarak taşınmasının daha doğru olacağı, kültürel, sosyal, ekonomik ve ekolojik özellikleriyle, doğal yapısının doğal özellikleriyle iyileştirilmesi ve korunması gerektiği anlatıldı. Bafa Gölü’nün Tabiat Parkı, Sit Alanı ve Sulak Alan gibi statülere sahip olması nedeniyle, gölle ilgili koruma yasa ve yönetmeliklerin mutlaka uygulanması gerektiği, doğal göllerde önce göl çanağının binlerce yılda şekillendiği, daha sonra da bu çanak içerisinde gölün su yapı ve kalitesinin oluşarak, gölün dinamik yapısındaki diğer unsur olan bitki ve hayvanların oluştuğu belirtildi.
Kendisine özgü canlı ve dinamik bir yapısı olan doğal göllerin, doğal olmayan müdahalelerle biyolojik çeşitliliğinin ve ekolojik dengesinin olumsuz yönde bozulduğu söylendi. Bafa örneğinde de görüldüğü gibi, yaz aylarında gölü yeşile boyayan alp patlamasının, kokunun ve göl çevresindeki yaşamı ve turizmi olumsuz etkileyen göl sineklerinin çoğaldığı ve gölün verimliliğinin azaldığı anlatıldı.
Gölün suyunda ve taban çamurunda biriken kirlilik kaynağı olan sedimentin mekanik yöntemlerle ve biyolojik yöntemlerle temizlenmesi, göle doğal su akışlarının engellenmemesi ve Büyük Menderes Nehri’nin bir an önce temizlenmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiği anlatıldı.
EKODOSD’un teşekkür belgesi, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ayşe ŞERİFOĞLU tarafından, Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ’ye takdim edildi.