Kuşadası Yeniköy Mahallesine 500 metre uzaklıktaki Maden Tepe’de, orman arazisi üzerine patlatmalı taş ocağının açılacak olması, tüm Yeniköy halkını tedirgin etmeye başladı. Yeniköy’de taş ocağı faaliyetleriyle ilgili devam eden çalışmalar konuyu takip eden çevre gönüllüsü Osman SOYSAL tarafından tüm yönleriyle anlatıldı.
Taş Ocağı işletmecisi firmanın “Çed Gerekli Değildir” kararı almak için projesinde değişiklikler yaptığını ve bu kararı aldığını, Yeniköy’de yaşayan vatandaşlar tarafından Aydın İdare Mahkemesi’ne “Yürütmeyi Durdurma” davası açıldığını ve bilirkişi için bir tarih beklendiğini belirtti. Yeniköy halkıyla birlikte, Kuşadası Belediyesi de destek olduğunu ve aynı şekilde dava açtığını söyledi.
725 kişinin yaşadığı Yeniköy’e kuşu uçumu 500 mt. Uzaklıktaki patlatmalı taş ocağı ve kırma tesisinin, 3 günde bir 1656 kg. patlayıcı kullanılarak dinamitlerle patlatma yapacağı, bu patlatmaların gürültüsünün Kuşadası’nın kıyı mahallelerinden bile duyulacağı, kırma eleme tesisinden çevreye yayılacak kireçtaşı tozunun ve bunların nakliyesini yapacak kamyonların çıkaracağı tozların, köy halkını, hayvancılığı ve tarım arazilerini yüksek oranda olumsuz etkileyeceği belirtildi.
Bahse konu olan proje sahasının 3 kilometrelik yarıçapı içerisinde yüzlerce dönüm zeytin arazisi bulunduğu ve 3573 sayılı yasaya aykırı olduğu söylendi.Proje sahasının tamamının yangın görmüş vasıfta olduğu ve2007 yılında yeniden ağaçlandırıldığı, Orman Yasası gereğince madencilik de dahil olmak üzere kesinlikle her türlü faaliyete kapalı olması gerektiği bildirildi.1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün, Ege Manevralarında makineli tüfekle atış yaptığı yerin Maden Tepe olduğu, o günden beri Kuşadası – Yeniköy – Çamlık yolunun adının “Atatürk Yolu” olarak bilindiği ve yöre insanları tarafından bu tepenin özel bir önemi olduğu vurgulandı.
Maden Tepe’de işletilmesi öngörülen taş ocağının Kuştur Tatil Köyüne açılan Bahçecik Boğazına baktığı ve turizm acentelerinin jeep safari güzergahı üzerinde olduğu, normal bir güzergah işleyişi olan Yeniköy – Kuşadası yolunun, nakliye kamyonları tarafından yoğun bir trafik, toz-toprak oluşturacağı ve bu olumsuz koşulların bölge turizmini de etkileyeceği söylendi.
Proje sahibinin dava sürecinin tamamlanmasını beklemeden aldığı “ÇED Gerekli Değildir” kararıyla sahada yaptığı aplikasyon ile MUĞLA Orman Bölge’den arazinin tahsis sürecini tamamlamak ve ruhsatın süresi tamamlanmadan bir an önce faaliyete geçme çabasında olduğu belirtildi. Hiçbir yönden KAMU YARARI bulunmayan ve bir şahsın ticari faaliyeti kapsamında olan bu faaliyet girişimi karşısında YENİKÖY Halkının açtıkları iki yürütmeyi durdurma davası ve tarih bekledikleri bilirkişi girişimiyle hukuksal girişimlerini sürdürdüklerini, çeşitli eylemlerle gündem oluşturma ve kamuoyunun konuya dikkatini çekme hazırlığı içerisinde olduklarını, Kuşadası halkını da yanlarında görmek istediklerini bildirdi. Söyleşiden sonra, EKODOSD’un Web Master’ı Alper KİRMAN tarafından Osman SOYSAL’a teşekkür belgesi takdim edildi.
Dünyaca ünlü Efes antik kentinin ve Meryemana Evi’nin arka bahçesi sayılan bu bölge, doğal ve kültürel kaynak değerleri açısından zenginliklerle doludur. Yeniköy, Kuşadası’nda tarım yapılabilen ve kent turizmine yapmış olduğu üretici katkısıyla, ekonomik gelirlerini de buradan sağlayan insanların yaşadığı bir yerleşimdir. Köy yerleşim alanının hemen yanıbaşında açılacak bu taş ocağı halk sağlığı açısından büyük risk taşımaktadır. Kuşadası’nın girişlerinde, geçmiş yıllarda işletilen taş ocaklarının açmış olduğu derin yaraların izleri göz önündeyken, önemli bir turizm yolunun geçtiği bu alanın doğal peyzajı tamamen bozulacaktır. Haklı olarak savundukları davalarında Yeniköy halkı yalnız bırakılmamalı, tüm Kuşadası sahip çıkmalıdır.