Kelaynakların çok yakın akrabası olan Çeltikçi Kuşları "Plegadis falcinellus" yaz göçmeni olup, uzun ince tırpana benzeyen gagası, yeşil ve kestane renkli tüyleriyle harika görünümlü bir kuş türüdür.Avrupa’da yok denecek kadar az olduğundan, Avrupalı kuş gözlemcilerinin çok ilgisini çeken Çeltikçi Kuşları, 1800’lü yıllarda Büyük Menderes Deltası’nda üreyen önemli kuş türlerindendi.
Sulakalanların azalması ve tarım ilaçları nedeniyle oldukça azalan Çeltikçi Kuşları yıllar sonra Kuşadası Güzelçamlı Kocagöl’ün çevresindeki sulak alanlarda görüldü.
Çeltikçi Kuşları, Kocagöl’ün etrafında konutların arasına sıkışıp kalmış küçük sulak alanlarda beslenmeye çalıştıkları gözlendi.
Bundan 30-40 yıl önce Kocagöl ve çevresi büyük bir sulak alandı. Binlerce kuşun beslenme, barınma ve üreme alanıydı. Bataklık olarak adlandırılan bu sulak alanlar tamamen kurutularak, sazlıkları yakılarak araziler meydana getirilip, günümüzde yüzlerce siteye dönüştürülmüştür.
Adı Kocagöl olan geçmiş yıllarda çok geniş bir alanı kaplayan sulak alan, etrafında büyük bir hızla yapılaşan sitelerle günümüzde küçük bir göle dönüşmüştür. Samson Dağları’ndan derelerle gelen sular yatağını bulduğundan, isteseler de Kocagöl’ü kurutmak mümkün olmamıştır.
Sitelerin arasında çok küçük parseller halinde kalan eski sulak alanın parçaları, yağmurlu günlerde eski haline döndüğünden, geçmiş yılların göçmenlerinin akınına uğramaktadır. Bunlardan biri de Çeltikçi Kuşlarıdır. Yüzlerce evin arasında nadir olan bu türlerin hala gelebilmesi sevindirici olup, izleyenlere görsel bir şölen sunmaktadır. Bu kuşları görebilmek için yüzlerce kilometre yol kateden, önemli derecede para harcayan insanlar bulunmaktadır. Bu kuşları buralara çekebilmek için, kalan son sulak alanlarımızı korumamız gerekir.
Bu sulak alanlardan Kuşadası için çok önemli olanları, Kocagöl ve çevresindeki sazlıklardır. Gelecek nesillere “burada bir göl vardı” dememek için, Kocagöl’e kurumlar, kuruluşlar ve tüm Kuşadalılar sahip çıkmalıdır.