Bugün deniz ekosisteminin önemli canlılarından olan Caretta caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağalarından ikisini kaybettik.Birinin sahil sitelerinden SSK önünde muhtemelen boğularak öldüğünü, diğerinin Yılancı Burnu açıklarında muhtemelen bir deniz aracının boynundan çarptığını düşündüğümüz deniz kaplumbağalarını yapılan ihbarlarla yerinden aldık. Son yıllarda yapılan bilinçlendirme çalışmalarıyla belediyenin, turistik işletmelerin, deniz kıyısındaki site sakinlerinin ve vatandaşların duyarlılığıyla ihbarlar alınmaktadır. Denizlerin sadece insanlar için olmadığını, sularda nadir canlıların da yaşadığını ve bunların hava almak için bir süre su yüzeyine çıktıklarının bilinmesi ve karada gösterilen duyarlılığın denizde de devam etmesi gerekir.
Deniz trafiğinin yoğunlaşacağı bir döneme yaklaştığımızdan, özellikle sürat yapan deniz araçların çok dikkat etmesi, ağa takılan kaplumbağalar için yardım istenmesi, paragatlarda ağzında iğne bulunan kaplumbağanın misina kesilerek denize bırakılması yerine, tekneye alınıp üzeri ıslak bir havluyla örtülerek hemen haber verilmesi bu canlıların hayatını kurtaracaktır.
Günümüze kadar fazla değişime uğramadan yüz milyon yıldır yaşamlarını sürdüren nadir canlılardan olan deniz kaplumbağalarının iki türü (C.caretta – Chelonia mydas) Kuşadası kıyılarına beslenmek için gelmektedir.
Günümüze kadar fazla değişime uğramadan gelen bu nadir canlılar Akdeniz ve Ege kıyılarına yuva yaparak yumurtalarını bırakmaktadır. 2012 yılından beri de düzenli olarak hemen her yıl C.caretta’lar, yuvalama alanı dışında olmasına rağmen Kuşadası kıyılarına da yuva yaparak yumurta bırakmaktadır. Önümüzdeki dönemde de C.caretta’ların Kuşadası kıyılarına gelerek yuva yapıp yumurtalarını bırakacaklarını tahmin ediyoruz. Yaklaşık 25 km.lik bir kıyı uzunluğu olan Kuşadası’ndaki ihbarlar çok önemlidir. Gece karaya çıkan dişi kaplumbağalar görüldüğünde haber verilmesi o yuva yerinin tespit edilmesini ve korunmasını sağlayacaktır.
10 yıldır Kuşadası ve bölgemiz kıyılarındaki deniz kaplumbağalarının korunması, kurtarılması ve yuva alanı çalışmalarını yürütmekteyiz. Bugüne kadar kıyılarımızda 115 deniz kaplumbağası vakası meydana gelmiştir. Bunlardan 5’i yuvalama, 15’i kurtarılan (Bir kısmı DEKAMER’de tedavi edilerek tekrar denize bırakılmıştır) ve 95 adedi ne yazık ki denizlere atılan naylon poşetler, deniz aracı çarpması, sırtı, ağlar ve paragatlar gibi nedenlerden dolayı yaşamını yitirmiştir. Kuşadası Belediyesi işbirliğiyle kıyılara deniz kaplumbağalarıyla ilgili bilgilendirme panoları dikilecektir.