Bu haftaki Çarşamba Söyleşilerinde sunumu, önceki konuklarımızdan farklı olarak 14 yaşında bir çocuk yaptı.İngiliz gezgin Richard Chandler’dan 250 yıl sonra, Latmos’u keşfetmek için yollara düşen ve “ Chandler, Latmos’a çıktığında leoparlar vardı. Pantokrator ve İsa Mağarası’nı buldu ama daha fazla gidemedi. Anneliese Peschlow Latmos’ta çok büyük keşifler yaptı. Ben de arkeolog olup Latmos’un bilinmeyenlerini keşfetmek istiyorum” diyen Yascha Can Enke, ailesiyle birlikte oturduğu ve eğitim gördüğü Almanya’dan Kuşadası’na gelerek, Latmos’la ilgili bir sunum gerçekleştirdi.
Almanya’nın Bielefeld kentinde dünyaya gelen Yascha Can ENKE, annesi Türk, babası Alman bir ailenin tek çocuğu. Küçük yaşlarda ailesiyle birlikte tatilde Herakleia’ya geldiklerinde, Latmos’un kayalarına doğru koşarak tırmanmaya çalışmış.Yazlık komşuları ona Latmos’ta 30 yıl araştırmalar yürüten Dr. Anneliese Peschlow’un bir kitabını hediye ettikten sonra düşünceleri değişmiş, akranları tatili denizde geçirirken o Latmos’un engebeli kayalıkları arasında dolaşır hale gelmiş. Artık okulunun her tatilinde gittiği 2 yer var. Latmos ve Kuşadası.
Yascha Can, coğrafyayı çok iyi bilen Latmos’un insanları gibi alanı tanıtıp, doğal ve kültürel zenginliklerini bir bilim insanı gibi sunarak, izleyenleri şaşırttı. Latmos’un özelliklerini, doğasını, tarihini, tarih öncesi kaya resimlerini, geçmiş uygarlıklarını, maden ocaklarının yarattığı tahribatları, korunması ve tanıtılmasına yönelik projeleri, turizm faaliyetlerini görsellerle ve kendisinin hazırlamış olduğu harita üzerinde anlattı. Bu sefer tatili çok kısa olduğu için Latmos’a gidemediğini, sadece sunum yapabildiğini bir daha ki tatilde mutlaka gideceğini söyledi.
Böylesine eşsiz bir coğrafyanın mutlaka korunmasını, aynı zamanda çok iyi tanıtılması gerektiğini söyledi. Kendisinin Almanya’da Latmos’un gönüllü turizm elçisi olacağını ve bu konuda büyük çaba göstereceğini belirtti.
14 Yaşındaki bir çocuğun yapmış olduğu sunumu izleyen konuklar, Yascha Can’ı takdir ettiler. Eğitimin çok önemli olduğunu, tüm çocukların bu şekilde yetişmesi için herkesin gereken çabayı göstermesini dilediler. Almanya’dan gelerek çok sevdiği Latmos’la ilgili bir sunum gerçekleştiren Yascha Can’a, Denizli’de yaşayan anneannesi Müşerref Sücüllü tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi. Yascha Can’ın, anneannesinden tek bir dileği oldu. Latmos’un, Denizli’ye uzak olması nedeniyle, Türkiye’ye geldiğinde kalması için anneannesinden Kuşadası’ndan bir ev almasını istedi.