Dün gece Kuşadası Yavansu Muhtarı Hasan Demirel tarafından, kıyıda yavru bir yunusun olduğu ihbarı yapıldı. Kıyıya alınan yavru yunusun öldüğü tespit edildi. Yapılan kontrollerde yunusun sağ gözünde derin bir yara izi olduğu, karın bölgesinde bazı izlerin oluştuğu gözlendi.Adnan Menderes Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Serap Birincioğlu’yla görüşülerek, yavru yunusa nekropsi yapılması için Veterinerlik Fakültesi’ne götürüldü. Fakültenin nekropsi salonunda Prof. Dr. Serap Birincioğlu tarafından yavru yunusun muayenesi yapıldı. 1.15 cm. uzunluğunda Tırtak (Delphinus delphis) cinsi yavru yunusun, sağ gözünün tamamen parçalandığı, uzun zamandır aç kalmasından dolayı midenin boş ve bağırsaklarda ishal olduğu saptandı.
Son yıllarda zaman zaman yunus ölümlerine rastlanıldığı, yapılan tespitlerde ölümlerin ağlara takılmalardan, denizlere atılan plastik poşetlerden ve bazen de hastalıklardan kaynaklandığı tespit edildi. Yavru yunusun, muhtemelen bir cisimle vurularak gözünde meydana gelen yaralanma sonucunda aile bireylerinden ayrı kaldığı ve beslenememesinden dolayı yaşamını yitirdiği düşünülmektedir.
IUCN (Dünya Doğayı Koruma Birliği) tarafından nesli tehlike altındaki türler listesinde olan Tırtak türü yunuslar ülkemiz kıyılarında yaşamını sürdürmekte ve Kuşadası Körfezi’nde de yoğun bir şekilde görülmektedir. Bu sevimli memeliler, Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmalar(Barselona ve Bern) ile koruma altında olup, avlanmaları kesinlikle yasaktır.
Biyolojikçeşitlilik açısından zengin olan bölgemizde, birçok canlının yaralanma ve ölüm vakalarıyla karşılaşılmaktadır. Bu konularda önemli çalışmalar yürüten ADÜ Veterinerlik Fakültesi’nin yapmış olduğu çalışmalar ve hizmetleri yerinde izlemek için fakültenin bölümleri Prof. Dr. Serap Birincioğlu tarafından gezdirildi.
Veterinerlik Fakültesinin Dekanı Prof. Dr. Ergün Ömer GÖKSOY ziyaret edilerek, yapılan hizmetler ve çalışmalarla ilgi bilgi alındı. İlgili Kamu kurumları, Üniversite ve sivil toplum örgütlerinin işbirliği halinde çalışmalarının, Aydın bölgesindeki gerek kara, gerekse deniz canlı yaşamının sürdürülebilirliği açısından önemli olduğu vurgulandı.