Her hafta EKODOSD’un bahçesinde düzenlenen “Çarşamba Söyleşileri” etkinliğinin bu haftaki konuğu üyelerimizden profesyonel turist rehberi Müeyyet Tiritoğlu oldu.“Bir Turist Rehberinin İzlenimleriyle ÇİN” konulu görsel sunumda, Çin Halk Cumhuriyeti’ne bir gezinti yapıldı.Dünya tarihinin en eski uygarlıklarından biri olan Çin’in coğrafi konumu, siyasi geçmişi, yönetim şekli, dünyadaki yeri, nüfusu, toplumun yapısı, gelenekleri, ekonomisi, alışkanlıkları, mülkiyet durumları, doğal ve kültürel zenginlikleri anlatıldı.
Yüzölçümü açısından dünyanın en büyük 3. Ülkesi olan Çin’in, dünyanın en kalabalık ve en’lerin çok olduğu ülkeler sıralamasında başı çektiği söylendi.
Geçmiş yıllarda ve günümüzdeki nüfus planlaması, kadın erkek nüfusunun dengelenmesi, özellikle geçmişte kız çocuklarında yaşanan ayak bağlama geleneğini hala yapanların olduğu anlatıldı.
Çok dinli bir kültüre sahip olan Çin’in resmi bir dini olmadığı, temel inançlarının başında Budizm, Daoizm, Konfüçyanizm, Hristiyanlık (Katolik) ve Müslümanlık(Sünni) olduğu anlatıldı. Çok yaygın ve kültürü derinden etkileyen bir takım felsefeler ve batıl inançların olduğu söylendi.
İçeriğinde Coğrafya, din, felsefe, matematik ve estetiğin bulunduğu bir Çin öğretisi olan Feng Shui’nin “rüzgar ve “su” anlamına gelen, doğada var olan yaşam enerjisini yaşanılan mekanlarda harekete geçirme yöntemlerini gösteren bir öğreti olduğu anlatıldı.
Bolluk refah ve zenginlik anlamına gelen kelimeyle sesdeş olan 8 rakamının Çin’liler için çok önemli olduğu, içinde 8 rakamının bol olduğu plakalar ve telefonların revaçta olduğu, 2008 Pekin olimpiyatlarının 8. ayın 8. Gün. Saat 08’i 8 geçe başlatıldığı anlatıldı.
2022’de Kış olimpiyatlarının Pekin’de yapılacak olması, bu kenti hem Yaz hem Kış olimpiyatlarının aynı şehirde olduğu ilk ve tek şehir olma unvanını kazandırdığı söylendi.
Çin takviminin 12 hayvandan oluştuğunu bunların fare, öküz, kaplan, tavşan, ejderha, yılan at, keçi, maymun, horoz, köpek ve domuz olduğu, Metal, Ateş, Su, Tahta, Toprak’tan oluşan 5 elementin M.Ö. 3000’lere gittiğini ve 1912 yılında uluslararası takvime geçildiği söylendi.
Yeni yıl kutlamalarında kırmızı zarflarla paralar verildiği, tapınaklarda ibadet edildiği, yeni yılın ilk 2 gününde temizlik ve banyo yapılmadığı, ağlanmadığı ve borç para istenmediği anlatıldı.
Vahşi hayatta 1600 panda olduğu, dünyadaki 12 ülkede 44 pandanın bulunduğu, burada doğanların bile Çin hükümetine ait olduğu, yıllık 1 milyon dolara kiralandığı söylendi. İpek böceği ve İpek yolu hakkında harita üzerinde bilgi sunuldu.
Çin mutfağı hakkında ve insanların pek alışık olmadığı yiyeceklerle ilgili görsel bir anlatım yapıldı. Çin tıbbı ve bitkiler konusunda bilgiler verildi. Çinlilerin kozmetik sanayinde ve cerrahideki gelişmeleri ve değişimleri gösterildi.
Çin turlarında nerelere gidildiği, kaç gün sürdüğü, neler yapılması gerektiği, maliyetinin ne olduğu anlatıldı. Katılımcı konukların sorularını yanıtlayan Müeyyet Tiritoğlu’na, Zübeyde Gökalp tarafından EKODOSD’un teşekkür belgesi takdim edildi.