Büyük Menderes Deltası zengin biyolojik çeşitliliğiyle Türkiye’nin en önemli 10 sulakalanı arasında yer almaktadır. Nesli Küresel Ölçekte Tehlike Altında bulunan Tepeli Pelikan(Pelacanus crispus)’lar başta olmak üzere, 256 tür zengin kuş çeşitliliğiyle kuş gözlemcilerinin cenneti gibidir. Endemik birçok bitki çeşidinin olduğu delta, aynı zamanda hareketli bir yaban hayatının devam ettiği önemli doğa alanıdır.
Deltadaki denizel biyolojik çeşitliliğin içindeki önemli türlerden biri de deniz kaplumbağalarıdır. Büyük Menderes Nehri’nin Ege Denizi’ne döküldüğü Kafa mevkii, C.Caretta iribaş deniz kaplumbağalarının beslenme için uğradıkları önemli noktalarından biridir.
Kafa mevkiinden tesadüfen teknesiyle geçen Karina Gümrük restoranın işletmecisi Ahmet SIVACI, deniz yüzeyinde gördüğü kaplumbağanın dalamadığını fark edince bir sorunu olduğunu anlar. Kaplumbağayı tekneye alıp, kıyıya gelerek Prof. Dr. Yakup KASKA’ya ihbarda bulunur. KASKA, olay yerinin yakın olması nedeniyle EKODOSD’a haber verir.
Olay yerine gelen EKODOSD tarafından deniz kaplumbağasının kontrolü yapılarak, tanka alındı. Yapılan ilk kontrollerde kaplumbağanın sol gözünün üstünde vurmaya dayalı bir darbe izinin olduğu, muhtemelen kafatasında bir çatlağın meydana geldiği ve darbenin tesiriyle gözün şiştiği ve yaralandığı tespit edildi. Bu nedenden dolayı kaplumbağanın dalamadığı anlaşıldı. Pamukkale Üniversitesi’nden DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup KASKA ile görüşülerek durum bildirildi. Kaplumbağanın tedavisi için Dalyan’a gitmesi kararlaştırıldı. C.Caretta Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’na getirildi. M. Park Müdürü Koray AŞIK’la görüşüldü. DEKAMER’de tedavi edilmek üzere, Milli Parkın aracıyla su tankının içinde Dalyan’a gönderildi.
Denizde yaralanan birçok deniz kaplumbağasının tedavi edildiği DEKAMER(Deniz Kaplumbağalarını Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi)’e getirilen C.caretta hemen tedavi altına alındı.
Prof. Dr. Yakup KASKA ve merkezdeki görevli uzmanlar tarafından C.Carettanın gerekli kontrolleri yapıldı.
Yapılan incelemede, kaplumbağanın kafasına sert bir darbe aldığı, bu nedenle kafasında bir çatlağın oluştuğu, sol gözünde de şişlik bulunduğu tespit edildi. İlk müdahalesi ve ilaç tedavisi yapıldıktan sonra bakım havuzuna alındı. İlaç tedavisi ile kısa sürede gözündeki şişliğin inmesi bekleniyor. Tedavi süresince beslenmesi sağlanacak, dalış yapıp-yapamadığı takip edilecek, iyileştikten sonra tekrar denize bırakılacak.
Bu tür kaplumbağa vakaları önceki yıllarda da oluyordu. Ancak duyarlılık, bilinçlenme ve teknoloji günümüzdeki kadar gelişmemişti. En önemlisi de böyle yaralanma olaylarında tedavi edecek bir merkez olmadığından, genellikle bu nadir canlılar kaderine terkediliyor ve ölüyorlardı. DEKAMER kurulduğundan bu yana yaralı deniz kaplumbağalarının tedavi edilmeleri ve kurtarılmalarında önemli gelişmeler oldu. Yaralanan bir deniz kaplumbağasının her türlü tedavi ve ameliyatları burada gerçekleşmekte, tedavi süreci bittiğinde de yaralandığı kıyıdan tekrar yaşam alanı olan denize bırakılmaktadır. Vatandaşların bilinçlenmesi ve duyarlı olması sayesinde birçok ihbar alınmaktadır. DKMP’lar, DEKAMER ve EKODOSD işbirliğiyle pek çok deniz kaplumbağasının hayatı kurtarılmakta ve tekrar denize ulaşması sağlanmaktadır.