Kuşadası sahilleri dün iki mutlu görüntüye sahne oldu. Yaklaşık bir yıl önce boğazında olta iğnesi bulunan ve bazı uzuvları yaralanan Caretta caretta cinsi iribaş bir deniz kaplumbağası, Kuşadası’ndan, Dalyan DEKAMER’e(Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitisayon Merkezi) gönderilmiş ve tedavi altına alınmıştı. Yaklaşık 1 yıldır DEKAMER’de uzmanların kontrolünde tedavisi devam eden C.Caretta iyileşerek tekrar Kuşadası’na getirildi. C.Caretta, Kuşadası’ndan Milli Parka doğru uzanan Long Beach kumsallarına getirilerek buradan denize bırakıldı.
C.Cretta, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi BAYRAK, Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ayşe ŞERİFOĞLU, Pamukkale Üniversitesi’nden DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup KASKA, Sulak Alanlar Şube Müdürü Mehmet UZUNER, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürü Koray AŞIK, EKODOSD üyeleri ve kalabalık vatandaş grubu tarafından kumsaldan denize bırakıldı.
Dalyan’da bulunan DEKAMER gibi tedavi merkezlerinin ne kadar önemli olduğu, bu C.Carettanın tekrar doğal yaşam alanı olan denize kavuşmasından anlaşılmaktadır. Bir yıldır devam eden tedaviden sonra sağlığına kavuşan C.caretta, özgür bir şekilde kıyılarımızda dolaşacak. İlgiyle izleyen vatandaşlar “Böyle çalışmaların olmasını çok sevindik, gurur duyduk ve mutlu olduk. Umarız insanlar dikkat eder ve bu nadir canlılar denizlerimizde rahatça dolaşırlar.” Dediler. C.Carettanın denize bırakıldığı alanda 2. Mutlu olay gerçekleşti. 6 gündür yavru çıkışlarının olduğu yuva alanının açılışı yapıldı.
Prof. Dr. Yakup KASKA tarafından açılan yuvadan, yavruların çıktığı yumurta kabukları, bozuk yumurtaların tespitleri yapıldı.
Dipte kalan yukarı çıkış yapamayan 7 adet canlı yavru yuvadan çıkarıldı. Çıkan yavruyla birlikte 79 adet yavrunun denizle buluştuğu belirlendi. Yuvanın açılışında çıkarılan yavruların, diğerlerinde olduğu gibi açılan kanallardan denize ulaşması sağlandı. Yaklaşık 50 gündür kum altında bulunan yavrular, yepyeni bir hayat yolculuğuna doğru yola çıktılar. Artık bundan sonraki yaşam mücadelesini kendileri sürdürecek. Dalgalara karşı, balıklara, kuşlara karşı mücadele edecekler eğer şansları varsa bir kısmı hayatta kalmayı başararak, 25 yıl sonra tekrar Long Beach kumsallarına gelerek yumurtalarını bırakacak.
Aslında çok yerde görülmeyen işbirliği ve özverili çalışmalar, C.Carettanın yuva alanı ve yaralı kaplumbağanın tedavisi sürecinde görüldü.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, Kuşadası Belediyesi, DEKAMER ve EKODOSD işbirliğiyle, Kuşadası kumsallarında başarılı bir çalışma gerçekleştirildi.
Bizleri en çok sevindiren, geceleri uyumayan ve yavruların çıkışını izlemek isteyen küçük çocukların ilgisi oldu. Bu çocuklar hayatlarında belki de hiçbir zaman göremeyecekleri bir olaya şahit oldular. Geleceğin büyükleri olan bu çocuklar, yaşamları boyunca hiç unutmayacakları yavru çıkışları sayesinde önemli duyarlılık kazandılar.
Yavru çıkışları süresince gerek panolarla, gerekse anlatımla yüzlerce insana bilgi verildi. Deniz kaplumbağalarıyla ilgili bilinçlendirme yapıldı. Oluşan bu bilinç ve duyarlılığın koruma çalışmalarına büyük yararı olacağını düşünüyoruz.
2004 yılından bu yana Kuşadası Körfezi ve yakın çevredeki kıyılarda, deniz kaplumbağalarını koruma çalışmaları, ölü, yaralı ve kurtarma kayıtlarını tutmaktayız. 2013 yılından bu yana da Kuşadası kumsallarına yuva yapan Caretta caretta iri baş deniz kaplumbağalarının yuva alanı çalışmalarını yapmaktayız. Tüm bu çalışmaları kapsayan poster bildirilerini hazırlayarak, Nisan ayında yapılacak 75 ülkenin ve 1000’i aşan bilim insanının katılacağı, Amerika’nın Las Vegas kentinde yapılacak Dünya Deniz kaplumbağaları Sempozyumu’nda sunmak istiyoruz.