Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden biri olan Kuşadası, yaklaşık 25 km.lik uzun kumsallara sahiptir. Karasal ve denizel biyolojik çeşitlilik barındıran zengin doğa alanlarının, endemik ve nesli tehlike altında bulunan birçok türe mekanlık yaptığı görülür.
Bunlardan biri de, nesilleri tehlike altında bulunan Caretta caretta iribaş deniz kaplumbağalarıdır. Dalyan’dan kuzeyde Türkiye’de yuvalama alanları dışında Caretta caretta deniz kaplumbağaları ilk kez Kuşadası kıyılarına yumurta bırakmıştı. Dün akşam Kuşadası sahil sitelerinden Ete Sitesi önünde yine yavru çıkışları oldu.
Takriben Temmuz ayının başlarında bu alana yuva yaptığı düşünülen C.carettanın yumurtalarından ilk gece 41 adet yavru çıktı. Yumurtadan çıkan yavruların hepsi deniz yerine, kuvvetli ışıkların olduğu 2. Konutlara doğru hareket ettiği görüldü.
O sırada sahilde bulunan Mesut karaman isimli duyarlı bir doğasever tarafından ihbar edildi. EKODOSD üyeleri ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Şube Müdürü Mehmet Uzuner’le birlikte yuva alanına gelindi. Kibrit kutusu büyüklüğünde olan yavruların hepsi, kum üzerindeki izleri takip edildi. Bisiklet yolu ile kumsal arasında kalan kaldırımın, yavruların bisiklet yoluna geçişini engellediği ve ezilmekten son anda kurtuldukları gözlendi. Kumsala dağılan 41 adet yavru carettaların hepsi toplandı. Pamukkale Üniversitesi’nden, DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup Kaska ile görüşülerek, geçmiş yıllarda uyguladığımız kanal sistemi yapıldı.
41 C.caretta yavrusunun sağlıklı bir şekilde denizle buluşması sağlandı. Birkaç gün sürecek çıkışlar takip edilerek diğerlerinin de denize ulaşması sağlanacak. Çoğunlukla beslenmek için Kuşadası kıyılarına gelen deniz kaplumbağalarının, son yıllarda yuva yapmaları ve yavrularının denizle buluşmaları halk arasında büyük sevinç yaratmaktadır.