7000 YILLIK BİR GELENEĞİ GÜNÜMÜZDE YAŞATMAYA DEVAM EDİYORUZ
“2. Karakaya Tarih Öncesi Kaya Resimleri Şenliği”
Düz alanı bulunmayan vahşi doğasında, çağdaş yaşamın getirdiği olanaklardan yoksun bir şekilde yaşamlarını sürdüren, Karakaya Köyü’nün en büyük özelliği bölgede tarih öncesi yaşayan insanların mağara duvarlarına çizmiş oldukları 7000 yıllık kaya resimlerine ev sahipliği yapmasıdır. Karakaya Köyü’ndeki tarih öncesi resimler,tüm Beşparmak Dağları’nda olduğu gibi, Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü araştırmacılarından EKODOSD Onursal üyesi arkeolog Dr. Anneliese Peschlow tarafından bulunmuştur. Latmos’ta bulunan ilk kaya resmi olan Göktepe kaya resmindeki figürlerde, çiftlerin dans eden gruplar halinde betimlenmesinden dolayı, o tarihlerde bu bölgede yaşayan insanlar tarafından, burada bir ilkbahar şenliğinin yapıldığı düşünülmüştür.
Göktepe Kaya resminden yola çıkılarak, 7000 yıl önce bu bölgede yapılan şenliklerin, EKODOSD ve Karakaya muhtarlığı işbirliğiyle günümüzde de devam ettirilmektedir. Bugün 2.si düzenlenen şenlikler, tarih öncesi resimlerin en çok olduğu Karakaya Köyü Kavalan mevkiinde yapılmıştır.
Şenliklere başta Söke Kaymakamı Mehmet Demirezer olmak üzere, Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Nuri ATTAKKA, DKMP Şube Müdürü Mehmet UZUNER, Aydın İl Genel Meclis Üyeleri, Çevre Belediye Başkanları, Söke Ziraat Odası Başkanı Muhsin ÖRNEK, Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa ÖZTÜRK, Çevre köy muhtarları, Didim Meandros Derneği, Söke Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, sivil toplum örgütleri, Kuşadası, Didim, Söke, Aydın ve Çine’den gelen konuklar, Alman, Danimarkalı, Kanadalı, Fransız, İsviçreli, Belçikalı, Hollandalı yabancı konuklar ve çevre köylerinden gelen yöre insanları katılmıştır. EKODOSD derneği tarafından Söke kaymakamı Mehmet DEMİREZER’e şenliklerin anısına plaket takdim edilmiştir.
Aydın Valisi Hüseyin Avni COŞ’un plaketini, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri ATTAKKA almıştır.
Karakaya Köyü’nde atıl bir şekilde duran ilköğretim okulunun, doğa ve tarih müzesi niteliğinde ziyaretçi tanıtım merkezine dönüştürülmesi için yaptığımız müracaatı uygun bulan ve kurmuş olduğu komisyonla köyde incelemeler yaparak, toplantılarında oybirliği ile kabul eden Aydın İl Genel Meclisi’nin plaketini, Köylere Hizmet Götürme Komisyonu Başkanı Kazım ER almıştır.
2 yıldan bu yana yapılan “Karakaya Tarih Öncesi Kaya Resimleri Şenliği”nin bir bütçesi olmadığından, gönüllülerin katkılarıyla yapılmaktadır. Şenliklere destek olan kişilere de EKODOSD derneği tarafından plaket sunulmuştur.
EKODOSD derneği tarafından bölgeyi ve kaya resimlerini tanıtan bilgilendirme panoları ve resim sergisi açılmıştır.
Kuşadası Belediyesi Halk Oyunları Zeybek ekibi şenliklerde gösteri yapmıştır.
Halk oyunları ekibi, Artvin yöresi oyunlarını da başarıyla sergilemiştir.
Karakaya Köyü Dağları’nda ilk kez bir folklör gösterisi yapılmıştır.
Şenliklerde bir konser veren Beşparmak Dağları’nın yerel halk ozanı Gölyaka’lı Sazcı Mehmet, Fransız Nicole Tracys ile birlikte bir de düet yapmıştır.
Kuşadalı halk ozanı İbrahim SANTUR bağlamasıyla şenliklere renk katmıştır.
Günümüzden binlerce yıl önce bu bölgede yaşayan insanların yaptığı ilkbahar şenliğini, yöre insanları ve kent insanları birbirleriyle kaynaştırılarak günümüzde de yaşatılmıştır.
Beşparmak Dağları’nın muhteşem panoramik görüntüsünde köylüler, kentliler, yabancı ülkelerden gelen konuklar, gençler, yaşlılar ve çocuklar şenliklerde eğlenmişler ve ilkbaharın gelişini güzel bir havada kutlamışlardır.
Renkli geçen şenliklerde hem yöre insanları hem de gelen konuklar çok keyif aldılar ve özellikle Karakaya Köyü’nün tek düz meydanında oynayan çocuklar çok mutlu oldular.
Şenliklere geçtiğimiz yılda gelen yabancı konuklar, bölgenin coğrafyasına, iklimine, kaya resimlerine hayran kalmışlar, binlerce yıldır kayalarda kalan resimleri ilgiyle izlemişler ve her yıl bu şenliklere katılma kararı aldıklarını söylemişlerdir.
Gelen konuklara yöre halkı tarafından kazanlarda dövülen ve karılan keşkekler, irmik helvaları, yöre otlarından odun ateşinde saçta pişirilen gözlemeler ve ahşap yayık içinde ayran ikram edilmiştir.
Gelen yerli-yabancı konuklar yöre insanlarının üretmiş oldukları ürünleri kurulan yerel pazarda satın alarak, köy ekonomisine katkı yapmışlardır.
Anadolu’nun tarih öncesi arkeolojisine dair en önemli keşiflerinden biri olma özelliğini kazanan tarih öncesi kaya resimlerinin ve Beşparmak Dağları’nın benzersiz doğasının korunması ve tanıtılması için, şenliklerin Karakaya Köyü Muhtarlığı ve Kuşadası EKODOSD derneği işbirliğiyle, geleneksel olarak her yıl yapılması düşünülmektedir.
Geleneksel olarak her yıl devam edecek şenliklerin, tarih öncesi resimlerin tanıtılması ve korunmasına ve Karakaya Köyü’nde yaşayan yöre insanlarının ekonomik ve sosyal anlamda gelişmelerine olumlu katkı yapması beklenmektedir.