Kuşadası’nın Dünyaca ünlü Kadınlar Denizi’nde cankurtaran timini yöneten Cengiz YÜKSEL, bugün dürbünle denizde yüzen bir cismin varlığını tespit eder. Cankurtaran botuyla cismin yanına gidildiğinde bunun bir deniz kaplumbağası olduğu anlaşılır.
Denizden çıkarılan Caretta caretta türü iribaş deniz kaplumbağasına yapılan incelemede kuyruğa yakın karapaksının parçalandığı görülür. Muhtemelen sürat yapan bir deniz aracı tarafından çarpıldığı, karapaksının parçalandığı ve iç organlarının tahribata uğramasından sonra yaşamını kaybettiği düşünülmektedir.
Yapılan incelemenin ardından, Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’na getirilen C.Caretta hakkında, Milli Park müdürü Koray Aşık’a ve Kuşadası Sahil Güvenlik Komutanlığı’na kayıt için bilgilendirme yapılarak gömülmesi sağlanmıştır.
Deniz kaplumbağaları yüz milyon yıldır yeryüzünde yaşamlarını devam ettiren ve bir insan ömrü kadar yaşayan nadir canlılardır. Süreç içinde günümüze kadar fazla değişime uğramadıkları görülmektedir.
Türkiye kıyılarındaki yuvalama alanlarında son yıllarda gerek bakanlıkların gerekse birçok üniversite ve STK’ların deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik önemli çalışmaları olmaktadır. Karaya yumurta bırakmak için çıkan dişi kaplumbağaların markalanması, yuvalardaki yumurtaların değişik predatorler tarafından zarar görmesinin engellenmesi ve yavruların sağlıklı bir şekilde denize ulaştırılması sağlanmaktadır.
Gelişen teknolojiyle birlikte, deniz kaplumbağalarının göç yollarının ve beslenme ortamlarının araştırılması için sırtlarına yapıştırılan uydu verici bir cihazla takip edilmeye başlanmıştır. Bu nadir canlıların neslinin tükenmemesi için karada büyük bir özveriyle yapılan çalışmalar, yavruların denizle buluşmasından sonra sona ermektedir. Denizlerimizde ise bu canlıların yaşamlarını sürdürebilmesi insanların duyarlılığına bağlıdır. Öncelikle denizlerimizin kirletilmemesi, özellikle denizanası sanarak yuttuklarından naylon poşetlerin denize atılmaması gerekir. Paragat iğnesini yutma ve ağlara takılma, trollerden kaynaklanan ölümlerin yanı sıra son yıllarda sürat yapan deniz araçları deniz kaplumbağaları için büyük risk oluşturmaktadır.
Oksijen ihtiyaçlarını karşılamak için zaman zaman su yüzeyine çıkan kaplumbağalar, ne yazık ki dikkatsiz ve süratli giden deniz araçları tarafından çarpılarak yaşamını kaybetmektedir. Bugün ölen C.Caretta bir deniz aracının sürati ve dikkatsizliğin kurbanı olmuştur. Deniz aracı kullananların çok dikkat etmesi gerekir. Denizlerimizde bazen şamandırasız dalan dalgıçlar olduğu gibi, hava almak için su yüzeyine çıkan deniz kaplumbağaları da bulunmaktadır. Üzücü kazalara neden olmamak için, özellikle kıyı kesimlerde yavaş ve dikkatli gidilmelidir.