Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden biri olan Kuşadası, Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’na kadar devam eden yaklaşık 25 km. uzunluğundaki kumsallara sahiptir. Binlerce insanın güneşlendiği ve denize girdiği bu kıyılar, aynı zamanda deniz ekosistemi için çok önemli 2 türün beslenme ortamını oluşturmaktadır. Ülkemiz kıyılarına yuva yapan Caretta caretta (İribaş Deniz Kaplumbağası) ve Chelonia mydas (Yeşil kaplumbağa) türü deniz kaplumbağaları son yıllarda Kuşadası kıyılarında yoğun olarak görülmektedir.
Alınan ihbarlarla Kuşadası kıyılarındaki 2 sahil sitesi önünde 2 ayrı türün karaya vurduğu haberi geldi.
İlk gelen ihbardaki türün Caretta caretta cinsi iribaş bir deniz kaplumbağası olduğu görüldü. Yapılan incelemelerde C.Caretta’nın muhtemelen ağlara takılarak boğulup öldüğü ve uzun bir süre denizde kaldığı, bazı uzuvlarını yitirdiği ve koku oluştuğu saptandı. Diğer gelen ihbardaki türün genç bir Chelonia mydas türü Yeşil Kaplumbağa olduğu tespit edildi. Ülkemizde sadece Hatay, Mersin ve Adana sahillerine yumurta bırakan Chelonia mydas Yeşil Kaplumbağaları, zengin deniz erişteleri/çayırlarına sahip olması nedeniyle Kuşadası kıyılarında yoğun bir şekilde görülmektedir. Yapılan incelemelerde Yeşil Kaplumbağanın kafasında muhtemelen bir tekne ya da deniz aracının çarpmasından oluşan yara görüldü. Kaplumbağanın Sevgi Plajındaki sürat teknelerine ait barınağın hemen yanında karaya vurması, bu deniz araçlarından biri tarafından kazaya uğradığı düşünülmektedir. Bir günde 2 önemli türün kaybedilmesi üzücü olmuştur.
Özellikle sürat tekneleri ve jet ski gibi deniz araçlarının kıyıdan itibaren 1 mil içinde sürat yapmamaları, hem yüzen insanlar, hem de bu tür önemli canlıların yaşamı için çok önemlidir. Yeşil Kaplumbağalar, IUCN (Uluslararası Doğal Hayatı Koruma Birliği)’e göre “Endengered” (Nesli Tehlikede) statüsünde bir canlı olup, denizel biyoçeşitliliğimiz açısından önemlidir. Son yıllarda Kuşadası kıyılarında bu tür canlılar için önemli bir duyarlılık oluşmuştur. Ölü ya da yaralı halde bulunan bu canlılar için duyarlı insanlar, balıkçılar, işletmeler ve oteller hemen bildirim yapmaktadır. Olta iğnesi yutan kaplumbağaların tedavileri gönüllü veterinerimiz tarafından yapılarak tekrar denize bırakılmakta, ağır yaralı olanlar Dalyan’da bulunan DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi)’e gönderilmektedir. Ölen kaplumbağaların ölçümleri yapılarak kayıt altına alınmaktadır.