Kuşadası Belediyesi, Kuşadası otelleri ve EKODOSD işbirliğiyle, 5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında yapılan temizlik kampanyasıyla çevre kirliliğine dikkat çekildi.
Çevre temizliği, Kuşadası’nda Antik Dönemden günümüze kadar siluetinin bozulmadığı 3 yerden biri olan Kese Dağı’nın yapılaşmanın olmadığı korunan bölgesinde gerçekleştirildi.
Deniz ve bitki peyzajının birarada görüldüğü, hiçbir yapılaşmanın olmadığı Kese Dağı’nın bu bölümü aynı zamanda antik dönem mezarlarının bulunduğu tarihi bir alandadır.
İçinde bölgeye has nadir bitki türlerinin bulunduğu alan, pek çok bitki çeşidiyle birlikte, sıklamenler, kıyı sarımsakları, orkideler ve Aydın Ölmez Çiçeği gibi önemli türleri de barındırmaktadır.
Karasal ve denizel açıdan zengin türlerin bulunduğu alan, aynı zamanda hareketli topografik yapısı nedeniyle farklı açılardan Kuşadası görsel zenginliğinin izlendiği önemli bakı noktalarına sahiptir.
Doğal ve kültürel zenginliklerin olduğu alan ne yazık ki bilinçsiz ve duyarsız kişiler tarafından adeta bir çöplüğe dönüştürülmüştür.
Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında yapılan çevre temizliğine Kuşadası Belediyesi, Temizlik İşleri Müdürlüğü, AMARA SEALİGHT ELİTE HOTEL, ATLANTİQUE HOLİDAY CLUB, CHARİSMA HOTEL DE LUXE, FANTASİA HOTEL DE LUXE, EPHESİA HOTEL, EPHESİA HOLİDAY BEACH CLUB, FLORA GARDEN EPHESUS HOTEL, GRAND BLUE SKY HOTEL, GRAND BELİSH HOTEL, İMBAT HOTEL, KUŞTUR CLUB HOLİDAY VİLLAGE, KORUMAR HOTEL, ÖMER TATİL KÖYÜ, PİNE BAY HOLİDAY RESORT, PALM WİNGS BEACH RESORT & SPA, SEALİGHT RESORT HOTEL, TUSAN BEACH RESORT otelleri, ARYA TURİSTİK TESİSLERİ A.Ş. ve EKODOSD üyeleri katıldı.
Duyarlı otel işletmelerinin personelleri ve çevre bilincini almış gönüllüler alandaki çöpleri yürekleri sızlayarak topladılar.
Kuşadası’nın en güzel doğal seyir teraslarına sahip bu bölgesine, bilinçsizce atılan çöplerin içinde binlerce yıl doğada çözünmeyen pek çok atığın olduğu görüldü.
Bitkiler içinde saklanan mangala bakıldığında, manzara eşliğinde kebapların da yapıldığı anlaşılmaktadır. Geçtiğimiz yıllarda bu alanda meydana gelen yangın sonucu birçok ağacın küle döndüğü düşünüldüğünde, kalan ağaçların korunması açısından mangal ve ateş yakmanın ne kadar tehlikeli olduğu bilinmelidir. Katılımcılar hem çöp topladılar hem de alandaki önemli bitkilerle ilgili bilgi aldılar.
Antik mezarların içinin bile atıklarla dolu olduğu görüldü.
Çevre duyarlılığı olan insanlar bir araya gelerek, sürdürülebilir bir turizmin en önemli koşulu olan doğanın korunması ve çevrenin kirletilmemesi için, kendi görevlerinin haricinde gönüllü olarak yaşamış olduğu kente katkı yapmak için çalıştılar.
Kuşadası Belediyesi tarafından kurumlar ve katılımcılar için hazırlanan teşekkür belgeleri, Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ayşe ŞERİFOĞLU, Belediye Meclis Üyesi Ferah SÜREKÇİ ve Temizlik İşleri Müdürü İrem ŞAHİN tarafından takdim edildi.
Önemli olanın atıkların toplanması değil, doğaya atılmaması ve çevrenin kirletilmemesi olduğu belirtildi. Kuşadası’nın doğasını bozmaya, çevresini kirletmeye kimsenin hakkı olmadığı, bu konuda doğaya ve çevreye hoyratça ve saygısızca davrananların en ağır şekilde cezalandırılması istendi.
Yemiş olduğu midyelerin kabuklarını, oturduğu bankın iki metre uzağındaki çöp kovasına değil de, yere atanların olduğu ülkemizde, hem duyarlı insan sayısını artırmalıyız, hem de eğitim kurumlarındaki öğrencilerimizi iyi yetiştirmeliyiz. Özellikle Türkiye’nin en önemli turizm kentlerinden biri olan Kuşadası’nda herkes birer çevre detektifi gibi çalışmalı, kenti kirletenleri ilgili kurumlara bildirip gerekli yaptırımı uygulatmalıdır.