Aydın Büyükşehir Belediyesi tarafından, ekonomik gelişme, ekolojik gelişme, toplumsal gelişme ve sürdürülebilir gelişmeyi kapsayan Serçin ekoturizm uygulamaları projesinin ilk ayağı olan, Serçin Ekoturizm Merkezinin açılışı bugün yapıldı.
1989 yılında SİT Alanı, 1994’te de Tabiatı Koruma Alanı, Tabiat Parkı (12.280 ha) ilan edilen Bafa Gölü, Ramsar kriterlerini taşıyan Uluslararası öneme sahip bir sulak alandır.
325 bitki türü, 261 kuş türü, 22 sürüngen,19 memeli türüyle oldukça zengin bir flora ve faunaya sahiptir.
1970’li, 80’li ve 90’lı yıllarda turizmde çıtasını yükselten Bafa Gölü, son yıllarda yukarı havzalardan Büyük Menderes Nehri vasıtasıyla taşınan kirlilik nedeniyle ekolojik sorunlarla boğuştuğundan özellikle yaz ayları sıkıntılı geçmektedir.
Göl insanının en önemli geçim kaynakları balıkçılık, tarım ve hayvancılıktır. Göl ve çevresindeki doğal ve kültürel zenginliklerin hem korunması hem de koruyarak kullanılması bölge insanı için çok önemlidir. Bu da sürdürülebilir ve doğaya uyumlu olarak yapılan ekoturizm faaliyetleriyle gerçekleşecektir. Sorumlu, doğa temelli ve kurallarıyla yapılan bu turizm şeklinin öncelikle altyapısının kurulması çok önemlidir.
Bafa Gölü Tabiat Parkı’nın batısında yer alan ve gölün en büyük balıkçı köyü olan Serçin’de bu altyapının en önemli ayaklarından biri olan ekoturizm merkezinin açılışı, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem ÇERÇİOĞLU tarafından gerçekleştirildi.
Bafa Gölü’nün Uzun Devreli Gelişme Planı kapsamında yapılacak ekoturizm faaliyetleri arasında Kuş Gözlemciliği, Trekking, Botanik Turları, Bisiklet, Kano, Foto Safari ve Gastronomi gibi etkinlikler bulunmaktadır.
Bafa Gölü, sırtını yasladığı Beşparmak Dağları(LATMOS)’nın muhteşem peyzajı, doğal ve kültürel zenginlikleriyle Türkiye’nin en güzel göllerinden biridir.
Bafa Gölü’nde gerçekleştirilecek ekoturizm faaliyetleri, gölün sahiplenilmesini ve koruma bilincinin oluşturulmasına önemli katkı sağlayacaktır.
Doğa Koruma ve Milli Parklar’ın UDGP’nı kapsamındaki, kuş gözlem Kuleleri, bilgilendirme panoları, rotaları gösteren uluslararası yönlendirme işaretleri ve yerel doğa kılavuzlarının yetiştirilmesiyle birlikte, Bafa Gölü ekoturizmin en iyi yapıldığı örnek alanlardan biri olacaktır. DKMP’lar, yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve yöre insanlarının işbirliği, hem alandaki biyolojik çeşitliliğin korunmasına hem de bölge insanının ekonomik ve sosyal anlamda gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır. 2 ilin sınırları içinde bulunan Bafa Gölü’nde, Aydın bölgesi ekoturizm için önemli bir atak yapmıştır. Serçin Köyünde Aydın Büyükşehir Belediyesi Ekoturizm Merkezi hazırdır.
Gölün doğusunda Muğla’ya bağlı Kapıkırı Köyü’nün de aynı şekilde hazırlanarak, Aydın’la bütünleştirilmesi ve hatta Latmos’la birleştirilmesi bölgeyi bir ekoturizm merkezi haline getirecektir. Doğal ve kültürel zenginlikleri ve faaliyetleriyle, ülkemizi Uluslararası turizm fuarlarında en iyi şekilde tanıtacaktır.