Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı son sınıf öğrencileri, Aydın bölgesinin önemli sulakalanlarından Azap Gölü’nde bir tanıtım ve inceleme gezisi düzenledi.Prof. Dr. Tulühan YILMAZ başkanlığındaki geziye, Yrd. Doç. Dr. Tendü GÖKTUĞ ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri katıldı. Peyzaj planlama dersi kapsamında Azap Gölü’nde yapılan çalışmada, Sulak alanların önemi, biyolojik çeşitliliği, yönetimindeki sorunların irdelenmesi, alanın tanıtılması için planlama yaklaşımı, yönetiminin nasıl olması gerektiği ve nasıl korunabileceği gibi konular işlendi. Prof. Dr. Tulühan YILMAZ tarafından alandaki biyolojik çeşitlilikle ilgili bilgiler verildi.
EKODOSD tarafından, Azap Gölü’nün antik dönemden günümüze coğrafik ve ekolojik değişimleri, yaban hayatı, kuş türleri, kurumlar ve üniversitelerle yapılan çalışmalar, günümüzdeki tehditler ve ekoturizm çalışmaları anlatıldı.
Azap Gölü’nün bitişiğindeki Yeşilköy’ün eski muhtarı olan ve gölde yıllarca balık avlayan Mehmet DALKILIÇ, gölle ilgili tecrübelerini ve başından geçenleri anlattı. Azap Gölü’nün suyuyla çay yaptığı günlerden günümüzdeki sorunlara kadar geçen süreci anlatan Dalkılıç, başta balıklar olmak üzere su canlıların ekolojik yapısının nasıl değiştiğini, ekolojik değişimleri yaratan etkenleri ve gölde yaşanan hikayeleri ve tecrübelerini öğrencilerle paylaştı.
Azap Gölü’nün coğrafik yapısı yüksek tepelerden izlendi, 12 Antik İon kentlerinden biri olan Myus’la ilgili bilgiler verildi. Alanın coğrafik yapısının nasıl değiştiği, hangi uygarlıkların yaşadığı anlatıldı, kentin nekropol alanları ziyaret edildi.
Göle yakın köylerden leylek dostu Avşar’da, yumurtadan çıkan leylek yavruları izlendi. Avşar Gölü’nün yaz ve kış dönemlerinde yaşanan değişiklikler anlatıldı.
Azap Gölü 1990’lı yıllarda ve 2007 yılında meydana gelen kuraklık nedeniyle tamamen kurumuştu.
Göldeki yaşayan binlerce balık telef olmuş ve ekosistem çökmüştü.
İyileşmeye gayret gösteren ancak ekolojik sorunlarla boğuşan gölde son yıllarda birçok canlı türü kaybedilmişti.
Bazen köpüren, bazen boya atılmış gibi yeşile dönen Azap Gölü’nün sorunları teşhis edilmiş durumda olup yapılacak tedaviyi beklemektedir.
Farklı özelliklerdeki zengin bitki-hayvan çeşitliliği ile Sakar Meke, Bahri, Küçük Batağan, Yeşilbaş, Küçük Akbalıkçıl, Küçük Karabatak, Tepeli Pelikan ve Angıt gibi çok sayıda kuşa barınma, beslenme, kuluçka imkanı sağlayan Azap Gölü’nde, Aydın Büyük Şehir Başkanlığı’nın bir projesi devam ediyor.
Bizimde destek verdiğimiz projede, Azap’ın zengin kuş varlığına sahip olması ve her noktasından kuşları görebilme avantajıyla kuş gözlemcileri için ideal bir gözlem alanı oluşturması nedeniyle, Büyükşehir tarafından Kuş Gözlem alanları, manzara izleme seyir terasları yapılacak.
Adını yeşilden alan, yeşillikler arasındaki Yeşilköy burada yapılacak ekoturizm etkinliklerinden hem ekonomik hem sosyal anlamda yarar sağlaması bekleniyor. Göldeki ekosistemin sağlıklı bir şekilde yürümesi için alınacak önlemler ve yaptırımların uygulanması Azap’ın geleceğini olumlu etkileyecektir. Ramsar kriterlerinden biri olan Akkuyruklu Kartalın dün Yeşilköy muhtarı ve vatandaşlar tarafından görülmesi sevinç yaratmıştır.
Mahalli sulak alan kapsamındaki gölün, bu sayede ulusal sulak alan olması büyük avantajlar getirecek ve gölün iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Aydın turizmi de alternatif bir faaliyet alanı kazanmış olacak, bu durumdan en fazla Yeşilköy’lüler kazanacaktır. Doğa Koruma ve Milli Park Şube Müdürlüğü tarafından izleme ve koruma çalışmaları devam etmekte ve 6 ayda bir Mahalli Sulak Alan komisyonuna rapor sunulmaktadır.