Latincede küçük çan anlamına gelen Campanula’dan adını alan Tüylü Çan Çiçeği(Campanula tomentosa) Dünyada sadece Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı ve Kuşadası çevresinde yetiştiği görülen endemik bir türdür.
Ülkemizde endemizm oranı en yüksek cinsler arasında yer alan Tüylü Çan Çiçekleri baharla birlikte tüm güzelliklerini sergilemeye başladı.
Dünyaca ünlü Efes ve Priene antik kentlerinin surlarında, Ahmetbeyli’nin kayalık falezlerinde, Kalamaki’nin dik yarlarında, Kuşadası Değirmendere’nin doğal peyzajını oluşturan yüksek kayalıklarda kendini gösteren Çan Çiçekleri, ana yetişme alanı olan Doğanbey’in çevresini Mayıs ayıyla birlikte mor renkleriyle görsel bir şölene dönüştürmektedir. Turistleri antik kentleri dolaştıran rehberlerin Çan Çiçeklerini gelen konuklara göstermeleri ve anlatmaları ülkemizin doğal zenginliğinin tanıtımı için önemlidir.
Çan Çiçeklerinin en yoğun görüldüğü alanlardan birisi, Otantik taş evlerin bulunduğu Domatia adlı Eskidoğanbey Köyü’dür. Köyün içinden başlamak üzere, duvarlarında ve köyün ortasından akan deredeki vadinin Çan Çiçekleriyle dolu olduğu görülür.
Herkesin hayranlıkla baktığı olağanüstü güzellikteki Çan Çiçekleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar’ın, Doğanbey Köyü Ekoköy projesine doğal zenginlik açısından büyük değer katacaktır.
Eskidoğanbey Köyü’ne ziyarete gelen konuklar, taşların arasında çıkan, duvar diplerinde muhteşem görüntüler sergileyen Çan Çiçeklerinin doğal yetiştiklerini ve endemik olduğunu öğrendiklerinde çok şaşırmaktadır.
Eskidoğanbey Köyü’nün eşsiz güzelliğine doğal bir zenginlik katan Çan Çiçekleri, havanın durumuna ve güneş ışınlarının yönüne göre morun değişik tonlarını yansıtmaktadır.
Dünyada yaygınlaşmaya başlayan botanik turizmi için çok önemli bir tür olan Çan Çiçeklerini öncelikle kendi vatandaşlarımıza tanıtılması ve koruma bilincinin geliştirilmesi lazımdır. Tüylü Çan Çiçekleri, Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin kırmızı listesinde “Hassas”(Vu) kategorisinde yer almakta ve korunması gereken en önemli türlerin başında gelmektedir. Milli Parkın güneyindeki toprak falezlerde muhteşem görüntüler oluşturan Çan Çiçeklerini izlemenin tam zamanıdır.
Bölgemizin en nadir türlerinden biri olan bu harika çiçeklere gerekli duyarlılık gösterilmeli, koruma bilinci geliştirilmeli ve mutlaka tanıtılarak botanik turizmine kazandırılmalıdır.