DKMP(Doğa Koruma ve Milli Parklar), Ege Üniversitesi ve Kuşadası EKODOSD işbirliğiyle gerçekleştirilen leylekleri koruma ve izleme çalışmaları kapsamında, ABMHavzası’ndaki leyleklerin 2016 yılı sayımları yapıldı.
Aşağı Büyük Menderes Havzasında; Söke, Didim, Koçarlı, Germencik ve İncirliova’ya bağlı yerleşimlerde ve kırsalda bulunan yuvalardaki leyleklerin sayımları gerçekleştirildi.
Aşağı Büyük Menderes Havzası’nda geçtiğimiz yıl yapılan sayımlarda 152 yuvada 304 leylek tespit edilmişti. Bu yıl yapılan sayımlarda 139 yuvada 278 adet leylek sayıldı. Eski yıllara oranla yapılan araştırma ve gözlemlere göre leyleklerin sayısında ciddi olarak bir azalma olduğu görülmektedir.
Yağışların az olması, iklimsel koşullar ve sulak alanların azalması özellikle leylek gibi kuş türlerini olumsuz etkilemektedir.
Su kuşlarının ve leyleklerin beslenme alanlarını oluşturan ABMH’daki sulak alanların korunması ve kirletilmemesi çok önemlidir.
Eskiden çocukların hep birlikte söyledikleri “Leylek leylek havada, yumurtası yuvada”, ya da büyüklerin “bu yıl çok mutluyum çünkü leyleği havada gördüm çok gezeceğim” söylemleri artık hep geçmişte kaldı. Eski yıllarda kentlerde görmeye alışık olduğumuz leyleklerin, şehir yakınlarındaki sulak alanların kurutulmasıyla birlikte kırsal yerleşimlere çekildiğini görmekteyiz. Kırsalda evlerinin bacalarına yuva yapan leyleklerle büyüyen köy çocuklarının aksine, kentte yaşayan çocuklar leylekleri ancak belgesellerde görebilmektedir. Doğaya çıkarılmayan çocuklar Gribalıkçılları ve Akbalıkçılları leylek sanmakta, hatta kocaman gagasını gördükleri leyleği pelikan olarak değerlendirmektedir. Aileler zaman zaman çocuklarını AVM yerine, leyleklerin yoğun olduğu köylere götürerek tanıtmalı aynı zamanda onları doğayla buluşturmalıdır.
Afrika’dan binlerce km. yol katederek ülkemize gelen leylekler çiftleşmelerini tamamladı. Yakında yumurtadan çıkacak birbirinden güzel yavrularını, dönüş yolculuğu için bir an önce besleyip büyütmek için büyük çaba harcayacaklar.
Leylek sayılarında azalma olmasına karşın, köylerde yaşayan insanların ilgisinde çoğalma gözlenmektedir. Kırsalda yapılan izleme, koruma ve halkalama çalışmaları bu değerli kuş türüyle ilgili farkındalık yaratmakta ve burada yaşayanların ilgisini çekmektedir. DKMP, Ege Üniversitesi, EKODOSD işbirliğiyle ve AYDEM’in katkılarıyla leylek yavrularına halkalama çalışmaları Haziran ayı içinde yapılacaktır.