EXPO 2016 Antalya’nın sembol çiçeği olan Şakayık (Paeonia turcica) Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nda da tespit edildi. Antalya ve Denizli civarında yetiştiği bilinen endemik türün, en yoğun yetiştiği yerlerden biri olarak Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı gösterildi.
Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürü Koray AŞIK, Milli Park Mühendisi M. Mesud GÜMÜŞ, Pamukkale Üniversitesi’nden EKODOSD bilim danışmanı Prof. Dr. Ali ÇELİK ve EKODOSD üyelerinin katılımıyla şakayıkların yetiştiği alanda inceleme yapıldı.
Milli Parkta yaklaşık 1000 mt. Yükseklikte çok geniş bir alanda yayılım gösteren şakayıkların büyüleyici güzellikleri hayranlıkla izlendi.
Doğal bitki örtüsü açısından Türkiye’nin en zengin milli parklarının başında gelen Dilek Yarımadası, 6 Dünya endemiği ve 18 Türkiye endemiğinin içinde olduğu 804 bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Yeterli bilimsel çalışmalar yapıldığı takdirde bu sayının çok artacağı bilim insanlarınca da belirtilmektedir.
Dilek Yarımadası jeomorfolojik yapısı nedeniyle kısa mesafedeki iklimsel özelliklerinin aniden farklılaşması ve coğrafik yapısının bir yarımada şeklinde olmasının getirdiği avantajları ve Milli Park olması sayesinde, zengin biyolojik çeşitliliği günümüze kadar korunarak gelmiştir.
İnsanın doğaya olan müdahalesi sonucunda birçok türün yol olduğu ve yaşam alanlarının tahrip edildiği görülmektedir. Kuşadası’nın çevresindeki bazı önemli bitki türleri ve yaşam alanları da yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.
İnsan müdahalesi olmamasından dolayı 1966 yılından bu yana Milli Parkın bitki örtüsü ve endemik türleri korunabilmektedir. Bu türlerden biri de şakayıklardır.
Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Türkiye’nin en iyi korunan alanlarından biridir. Doğa Koruma ve Milli Parklar başta olmak üzere kurumlar, kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve yöre insanlarının burada yaptıkları işbirliği çok önemlidir. Milli Parkın korunarak geleceğe taşınması için, bu işbirliği ve duyarlılık devam etmelidir.