Kuşadası Sahil sitelerindeki Sentinus oteli önüne bir deniz kaplumbağasının vurduğu ihbarı geldi. Deniz kaplumbağasının Chelonia mydastürü yeşil kaplumbağa olduğunu tespit ettik. Kuşadası Belediyesi veterineri Erdinç TOY’la birlikte yaptığımız kontrollerde kaplumbağa üzerinde herhangi bir yara ve kesi izine rastlamadık. Ağız içi kontrollerde de bir bulgunun olmadığını görüldü.
Yeşil kaplumbağanın muhtemelen balıkçı ağlarına takılıp boğulup öldüğünü düşünmekteyiz. Otçul bir tür olan yeşil kaplumbağalar, kıyılarımızda bulunan zengin eriştelerle beslenmektedir. Burada atılan ağlar bu canlılar üzerinde tehdit oluşturmaktadır. Balıkçıların bu konuda dikkatli olmaları gerekir. Aslında bu tür vakalarda hemen haber verilirse bu nadir canlıların kurtulma ihtimali yükselmektedir.
Deniz Kaplumbağaları üzerine yapmış olduğumuz izleme, kurtarma, ölü ve yaralı kayıtlarının çok önemli olduğunu düşünmekteyiz. Bu sayede bölgemiz kıyılarında hangi türlerinin olduğunu, ölüm nedenleri ya da yaralanma sebeplerinin neler olduğu konusunda bilgileri kayıt altına alarak bunları Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’yle ve bu konuda çalışan bilim insanlarıyla paylaşmakta, deniz kaplumbağaları sempozyumlarında bildiri olarak sunmaktayız.
Kuşadası kıyılarında yuva yapan Caretta caretta iribaş deniz kaplumbağalarının yanı sıra, ülkemizde sadece Hatay, Mersin ve Adana sahillerine yumurta bırakan Chelonia mydas türü Yeşil Kaplumbağaların da beslenme amacıyla dolaşması, bölgemizin denizel biyolojik çeşitliliği açısından çok önemlidir. Bölgemizde yapmış olduğumuz bilinçlendirme çalışmalarıyla oteller, turistik işletmeler, siteler ve balıkçılarla bir iletişim ağı kurduk. Bu deniz canlılarıyla ilgili özellikle otellerin duyarlı yaklaşımları olmaktadır. Bu nadir canlı türlerinin kıyıya ölü ya da yaralı çıkması halinde hemen haber vermektedirler.