Dışarıdan kente ilk gelenlerin pek fazla yeşil göremediği ve yoğun bir
yapılaşmayla karşılaştığı Kuşadası’nda, pek çok bölgede görülmeyen ve
artık türleri her geçen yıl azalan ve “aşkın çiçeği” olarak adlandırılan bazı doğal türler yaşamaktadır.
kelebeksi orkide-Orchis papilionacea-KUŞADASI
Avrupa ve Amerika’da kutsal emanetler gibi sakınılan orkideler, tüm kıyı şeritinin turistik işletmeler ve sitelerle çevrili olan Kuşadası’nın içinde, her türlü yapılaşmaya inat yaşamını sürdürmektedir.
Taş ocakları, Kömür madeni arama çalışmaları, yapılaşmalarla her an değişmeye hazır coğrafyamızda “Keşke burada yapılaşma olmasa, bahar ayında yine orkideleri görsek” diye tedirgin olduğumuz alanda, baharın kendini göstermesiyle birlikte Kuşadası’nın orkideleri bu yıl da açmaya başladı.
Atnalı biçimli kedigözü orkidesi-KUŞADASI
Genellikle Ege ve Akdeniz’de yayılım gösteren orkideler, en az iki yılda yetişmekte hatta bazı türleri de 15 yılda büyüme göstermektedir. Orkidelerin önemli bir özelliğide, döllenmek için gerekli nektara sahip olmayan türlerinin, arıları cezbedebilmek için, kendilerini bu canlılara benzetmeleridir.
Orkide- Ophrys bucephala-KUŞADASI
Orkideler ülkemizde salep ve dondurma üretiminde kullanılmak üzere bilinçsizce katledilmektedir. Ülkemiz orkide zenginliği bakımından dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer almaktadır. Dünyanın bir çok ülkesinde milyonlarca meraklısı bulunan orkideleri korumaya yönelik birçok dernek kurulmuş ve bu ülkelerdeki orkide tutkunları ve bilim adamları orkideleri incelemek için ülkemize gelmektedir.
Çam salebi - Anacamptis pyramidalis-KUŞADASI
Dondurmacılığın ana malzemesi sayılan yaban orkideleri endemik olarak çok az sayıda bulunmakta ve popülasyonu gittikçe azalmaktadır.
kelebeksi orkide-Orchis papilionacea-KUŞADASI
Türü sürekli azalan ve yok olma tehlikesi olan orkidelerin Kuşadası’nda hala türlerini devam ettirmesi bir şanstır. 4 orkide türünü tespit ettiğimiz alan, orkideden başka birçok bitki türünü de bünyesinde barındırmaktadır.
Napoli soğanı(Allium neapolitanum)-KUŞADASI
Genellikle çalı-çırpı gözüyle taşlık ve makilik bir alan olarak görülen bu bölgeden geçenler, doğanın tüm güzelliklerini burada keşfederek, bitki çiçeklerinin doğumunu izleyebilirler.
Napoli soğanı(Allium neapolitanum)-KUŞADASI
İyi bir gözlem sonucu tomurcuk halde olan çiçeklerin her geçen gün açtığını gözlemleyebilirler.
Napoli soğanı(Allium neapolitanum)-KUŞADASI
İnsan bu gözlem sırasında doğanın tüm güzelliklerini, canlılığını izleme fırsatı bulur, onların korunması için elinden gelen çabayı gösterir.
adaçayı yapraklı laden-Cistus salvifolius-KUŞADASI
Bölgedeki alan küçükte olsa, önemli bir ekosistemin sağlıklı olarak devam ettiği bir yerdir.
KUŞADASI
Bu alanda birçok bitki türleri farklı noktalarda yaşamını sürdürmektedir.
Bu çiçeklerde alanın batısında denizin kıyısındaki kayalıkların üzerinde 30 metrekarelik bir zeminde yetişmektedir.
Sadece Dilek Yarımadası Karasu Koyunda gördüğümüz bu çiçeklerin, Kuşadası’nın içinde olması büyük bir zenginliktir.
Tepelikyer turnagagası - Geranium collinum-KUŞADASI
Özellikle eğitim kurumlarındaki çocukların doğayı, bitkileri tanımaları yönünden ve doğa etimleri için zengin bir ortam oluşturmaktadır.
Karağan-Cistus creticus-KUŞADASI
Bölge, yerli yabancı botanik tutkunları ve doğa fotoğrafçılarının hem doğanın hem de kentin olanaklarından yararlanabilecekleri ve zamanlarını iyi kullanabilecekleri yakınlıkta bir alandadır.
Yapılacak bir projeyle alanda bitkileri tanıtan tabelalar, patika yürüyüş parkurları, manzara izleme terasları düzenlenebilir.
taşlık çiğdemi-Crocu-KUŞADASI
Kentimiz de “Kuşadası bitkilerini” doğal olarak gösteren bir açık hava müzesine kavuşur, ayrıca kıyılarımızda yoğun yapılaşmalardan dolayı kalabilen tek yeşil alan korunmuş olur.