“Çarşamba Sohbetleri”nde bu hafta, Kuşadası doğal peyzajının en güzel görüldüğü alanlardan biri olan Doğal Botanik Parkı’nın kıyı bölgesindeki sualtı zenginliği tanıtıldı.EKODOSD Denetim Kurulu üyesi ve sualtı fotoğrafçısı olan diş hekimi Rüştü KİRMAN tarafından yapılan sunum Kuşadası Belediye Başkan yardımcısı Dr. Ayşe Şerifoğlu ve üyelerin katılımıyla ilgiyle izlendi.
Doğal Botanik Park’ın sadece karasal zengin bitki örtüsü değil, aynı zamanda içinde nesli kritik derecede tehlike altında olan Akdeniz Foku( Monachus monachus) gibi birçok sualtı canlısının görselleri, fotoğraflar ve video çekimleriyle gösterildi ve özellikleri anlatıldı.
Dilek Yarımadası Milli Parkı’ndan sonra, Kuşadası kıyılarında sarp ve yüksek kayalıkların ve sualtı mağaralarının olduğu tek yerin, Doğal Botanik Park kıyıları olduğu vurgulandı. Ancak belgesellerde izlenebilen sualtı dünyasının önemli türleri gösterildi. Sadece kıyı mağaralarındaki canlılar değil, aynı zamanda Akdeniz’e özgü olan ve denizlerin akciğeri olarak bilinen ve birçok deniz canlısına barınma imkanı sağlayan deniz erişteleri (Posidonia oceanica)’nin içindeki canlı örnekler sunuldu.
Deniz ekosistemindeki canlıların birbirleriyle olan ilişkileri video sunumlarıyla anlatıldı.
Karasal ve denizel biyolojik çeşitlilik açısından Kuşadası’nın en zengin yeri olan Doğal Botanik Park’ın mutlak korunması ve geleceğe taşınmasının gerekliliği vurgulandı.
Sualtı fotoğrafçılığının geliştirilmesinin, deniz ekosisteminin geleceğine olumlu katkı yapabileceği belirtildi.
Kuşadası’nın ilk dalgıçlarından ve sıra dışı dalışlarıyla bilinen Mustafa IRKAŞ konuklarla tanıştırıldı.
Üyelerin yaptığı yiyecekler konuklarla paylaşıldı. EKODOSD’un yaptığı çalışmalar panolarda konuklara gösterildi.
EKODOSD’un bahçesinde bulunan Kuşadası’nın endemik türü Tüllüşah gelen konuklara tanıtıldı.