Çevreye atılan saman ip, naylon ve plastik atıkların leylekler tarafından yuvaya getirdiği görülmektedir. Bu tür atıklar nedeniyle birçok yavru sakatlanmakta ve yaşamını yitirmektedir. Geçtiğimiz Hafta Avşar yuvalarındaki yavru leyleklerden birinin ayağına dolanan ip nedeniyle, beslenememiş ve yaşamını yitirmişti.
Aşağı Büyük Menderes Havzası’ndaki köylerde yaptığımız koruma ve izleme çalışmaları, yöre insanlarının dikkatini çekerek, farkındalık yaratmaktadır. Leyleklerin başına gelen olumsuz durumlarda sürekli ihbarlar almaktayız. Dün de Söke’nin Burunköy mahallesinde oturan bir aileden, yavru bir leyleğin yuvadan aşağıya düştüğü ihbarını aldık.
Leylek yavrularının birçoğu, ayak ve kanatlarına takılan ip veya naylon parçalardan kurtulmak için mücadele ederken aşağıya düştükleri görülmektedir. Yavrunun düştüğü yuvada yaptığımız incelemelerde, yuvada 1 yavru daha olduğunu ve naylon, ip ve çuval parçaları gibi birçok atığın yuvayı doldurduğunu gördük. Muhtemelen bu yavrunun da aynı şekilde yuvada takıldığı atıklardan kurtulmak isterken düştüğünü tahmin etmekteyiz. Yavruya yaptığımız incelemelerde, bir kanadını hareket ettiremediğini tespit ettik.
Yaralı yavru leyleği EKODOSD gönüllü veterineri Nevzat YILDIZLI’ya getirdik. Röntgeni çekilen yavrunun kanadının bir yerinden kırık olduğu görüldü.
Gerekli tedavisi yapılan leyleğin kanadına bandaj yapıldı.
Yavru leylek kanadı iyileşinceye kadar bir süre gözetim altında tutulup, beslenmesi yapılarak, iyileştikten sonra tekrar yuvasına götürülecek.
T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün izinleriyle, İzmir Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi – EKODOSD işbirliği ve Söke AYDEM’in katkılarıyla, Aşağı Büyük Menderes Havzası’ndaki leylek yavrularının halkalama çalışmaları önümüzdeki hafta gerçekleştirilecektir.
Kamu kurumları, Üniversite ve sivil toplum örgütlerinin işbirliği ve AYDEM’in katkılarıyla bölgede yapılan çalışmalar, doğal hayatın geleceğini olumlu yönde etkileyecektir.