Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı ana bilim dalı öğretim üyelerinin işbirliğiyle gerçekleştirilen; Elektromanyetik alanların leyleklerin üremeleri ve gelişimi üzerine etkileri, Aşağı Büyük Menderes Havzası’nda bulunan leylek köylerinde devam ederken, yavrularda yumurtadan çıkmaya başladı. İlk yavrular Söke’nin Avşar köyünde çıkarak, hızla büyümeye başladılar.
Erkek ve dişi leylekler yavrularını yiyip sindirdikleri yiyeceklerle beslemektedir.
Yavruların düzgün beslenebilmesi için farklı besin gruplarını aramak için sırayla yuvalarına yakın bölgelerden yiyecek bulmaya giderler. Ebeveynler eğer yakınlarda yiyecek bulamazlarsa, besin temin etmek için kilometrelerce uzağa gidebilmektedir.
Havaların ısınmasıyla birlikte Söke ovasındaki taşkın suları buharlaşıp kuruduğundan, leyleklerin besinlerini bulmak için önümüzdeki günlerde daha fazla mesai yapmaları gerekecektir.
Yeni tüylenen yavruları kızgın güneşin yakmaması için, ebeveynler kanatlarını siper etmektedir.
Bugünlerde en çok merak edilen, Söke’nin Avşar köyündeki 11 yumurtalı yuva. Bu yuvadaki yumurtalardan kaç yavru çıkacağı köylüler arasında iddialara konu oldu. Bugüne kadar en fazla 6 yavrunun tespit edildiği yuvalarda, bu yuvadan daha fazla yavru çıkması halinde 2 ebeveyninde olduğu düşünülürse, yuvada yer sıkıntısı kaçınılmaz olacaktır.
Düzenli çöp depolama alanları bulunmayan köylerimizde, biriken çöplerin gelişigüzel doğal alanlara ve dere yataklarına atılması sonucu çağımızın en büyük sorunlarından biri olan çevre kirliliği yaşanmaktadır. Doğaya atılan bu çöplerin kendisine yuva yapmaya çalışan leyleklerin davranışlarını da etkilediği görülmektedir. Atılan saman ipi, naylon ve plastik atıklar leylekler tarafından yuvaya getirilmekte, bunun sonucunda da olumsuz durumlar meydana gelmektedir.
Birçok yavrunun ayağı kopmakta, sakat kalmakta ve yaşamını yitirdiği görülmektedir. Köylerin mahalleye dönüşmesiyle birlikte, belediyelerin çöpleri düzenli olarak toplamasının bu tür olumsuz durumları önleyeceğini umuyoruz. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü, Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Doğa Koruma ve Milli Parklar, EKODOSD ve AYDEM işbirliğiyle, Haziran ayında leyleklerin halkalanması yapılacak ve izleme çalışmaları devam edecektir.