WWF-Türkiye’nin (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) biyolojik çeşitliliği korumayı amaçlayan yerel sivil toplum kuruluşlarının projelerini desteklemek için başlattığı Türkiye’nin Canı Programı kapsamında desteklediği ve EKODOSD- Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Tepeli Pelikanları Koruyoruz” projesi kapsamında bugün EKODOSD tarafından Tuzburgazı İlk ve Ortaokulunda bir sunum gerçekleştirildi.
Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı sınırları içinde bulunan 2 yerleşime ait öğrencilerin yer aldığı sunumda, Tepeli Pelikanların sulak alan ekosistemindeki önemi, proje kapsamında yapılan çalışmalar, pelikanların üreme ve yaşam alanı olan Büyük Menderes Deltası’nın özellikleri doğal ve kültürel kaynak değerleri, projenin neden yapıldığı hakkında görsel bir sunum yapıldı. Yapılan sunumlara, okul öğretmenlerinden Ümit Benli, Esen Akkın, Melek Kabayiğit, Erdem Metin, Nesrin İlter, Müşerref Aruntaş, Zekai Korkmaz ve 120 öğrenci katıldı. Öğrencilere Tepeli Pelikanlarla ilgili hazırlanan poster ve broşürler dağıtıldı.
Proje sayesinde Tepeli Pelikanlarla ilgili yörede önemli bir farkındalık oluşturuldu. Bölge balıkçıları bu konuda bilinçlendirildi. Yöreye gelen yerli yabancı misafirler için bilgilendirme panoları dikildi. Turizm potansiyeli olan bölgede, yerel ekonomiye ve bölge turizmine katkı yapması için, bölgede kuş gözlem turizminin geliştirilmesine çalışılacak.
Önümüzdeki yıl Doğa Koruma ve Milli Parklar, Ege Üniversitesi ve yöre insanlarının işbirliğiyle bir pelikan şenliği düşünülmektedir.
Tepeli Pelikanların izleme çalışmaları Azap ve Bafa Göllerinde ve Büyük Menderes Deltası’nda devam etmektedir. Önümüzdeki günlerde Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi, Doğa Koruma ve Milli Parklar ve EKODOSD işbirliğiyle pelikan yavrularının halkalama çalışmaları yapılacaktır.