Söke – Milas karayolu, turizm bölgesinde olması nedeniyle Ege bölgesinin en yoğun trafik akışının yaşandığı yollardan biri olma özelliğini taşır.
Dilek Yarımadası, Beşparmak Dağları(LATMOS), Büyük Menderes Nehri, Bafa Gölü, Büyük Menderes Deltası ve azmak adı verilen eski menderes yataklarıyla birlikte Aşağı Büyük Menderes Havzası’nın oluşturan ve zengin biyolojik çeşitlilik barındıran bu bölge, 1950’li yıllarda ortasından geçen karayoluyla ayrılmıştır.
Karayolu yapılıncaya kadar devam eden yaban hayvanlarının su içmek, yiyecek aramak, barınmak ve üremek için sürekli hareket halinde olmaları, bir döngü şeklinde yol yapıldıktan sonra da devam etmektedir.
Önce tek olan yol, daha sonraki yıllarda bölünmüş yola çevrilerek daha da genişlemiştir.
Genişleyen ve bölünen yoldan sonra, çoğalan araçlar ve yoğun trafik akışı alandaki zengin yaban hayatını tehdit eder hale gelmiştir.
Bunun sonucu olarak hızlı giden ve dikkatsiz sürücüler tarafından pek çok yaban hayvanı çarpılarak telef olmakta ve bunun yanı sıra birçok sürücü de kaza yaparak yaralanmaktadır.
Yaban hayatı açısından çok zengin olan bölge de, pek çok türün yanı sıra önemli kuş türlerinin bile çarpıldığını görülmektedir.
Bölünmüş yolun geçiş mesafesi uzun olması nedeniyle asfalttan karşıdan karşıya geçen yaban hayvanları çarpılarak ezilmektedir. 2011 yılında bu konuda bir yazı yazarak ilgili kurumları bilgilendirmiştik.
Bu konu da duyarlılık gösteren Karayolları Genel Müdürlüğü, bütün dünya da olduğu gibi uluslararası “Yaban Hayvanı Geçebilir” tabelaları dikmişti. Ancak aynı alana, sürücülerin güvenliğini sağlamak için yol boyunca çelik bariyerler dikilmeye başlandı. Zaten genişleyen ve bölünen yol nedeniyle karşıdan karşıya geçmekte zorlanan yaban hayvanları bariyerlerin de olmasıyla birlikte daha da sıkıntıya düştü.
Bugün tüm bunlara çözüm arandığı ve incelendiği bir çalışma gerçekleştirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü’nün, Manisa, İzmir, Aydın ve Muğla illerinde başlattığı, yaban hayvanlarının korunmasına yönelik örnek ekolojik yol çalışmaları için Bafa Gölü kıyısında bir toplantı gerçekleştirilerek, alanda incelemeler yapıldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Yaban Hayatı Şube Müdürü Hasan Paşalı, Aydın Şubesinden DKMP Mühendisi Erdinç Kutsal, Karayolları Bölge Müdürlüğü ve Aydın Şube Müdürlüğü uzmanları ve EKODOSD üyeleriyle, alanda yapılan incelemelerden sonra yaban hayvanlarının geçiş noktaları tespit edildi.
Bu noktalara hangi hayvanların çoğunlukla geçiş yaptıkları, nerelere uyarı ve bilgilendirme levhalarının dikileceği konusunda karara varıldı.
Bölgedeki en önemli turizm yolu olması nedeniyle, hem sürücülerin güvenliği hem yaban hayatının sürdürülebilirliği, hem de vatandaşların bu konuda bilgilendirilmesi açısından bu projenin çok yararlı olacağını düşünüyoruz.
Aynı zamanda yabancı turistlerin en çok kullandığı yol olduğundan, ülkemizdeki yaban hayatı çalışmaları açısından önemli mesajların verileceği bir çalışma olacaktır.
Tabela çalışmaları bittikten sonra, yaklaşık 30 km. uzunluğundaki Söke-Milas karayolunda bir çalışma başlatılacağı bildirilmiştir.
Düz bir alanda olan karayolunda üst geçiş koridoru yapılamayacağından, su geçişi için yapılan ancak yapılan kanallar ve tahliyeler nedeniyle kullanılmayan yolun altındaki menfezlerin geçiş koridoru olarak kullanılması için düzenlemesi yapılacak.
Karayolu altındaki menfezlerin çok olması vahşi yaşam geçiş koridorlarının bir an önce yapılmasını da kolaylaştıracaktır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Manisa 4. Bölge Müdürlüğü’nden gelecek uzmanların, Karayolları uzmanları işbirliğiyle yapılacak çalışmalar sonucunda birçok ülkede de yapılan örnekler gibi, yaban hayvanlarının geçmesine olanak sağlayacak vahşi yaşam geçitlerinin yapılması düşünülmektedir.
Bu proje, hem sürücülerin can güvenliği açısından, hem bölgedeki yaban hayvanlarının geleceği açısından çok yararlı olacaktır.