Orta ve Güney Afrika’dan yaklaşık 10 bin km’lik zorlu bir yolculuktan sonra ülkemize gelen yaz konuklarından ilk ikisi Söke’nin Gölbent ve Yenipazar’ın Direcik köylerine geldi.
10 yıldır leylek köylerinde yaptığımız izlemeler, bilinçlendirme çalışmaları ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ege Üniversitesi Tabiat Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen halkalama çalışmaları, leylek köylerinde ilgiyle karşılanmakta ve leylekler konusunda yöre halkının duyarlılığının artmasına neden olmaktadır.
Önemli bir duyarlılıkta Söke’ye bağlı leylek dostu köylerimizden Avşar’da yaşanmıştır. Daha henüz leyleklerin gelmediği ancak bugün-yarın beklendiği Avşar köyünde, bir yuvanın bulunduğu elektrik tellerinin kopması sonucu dağılan leylek yuvası, 80 yaşındaki Bekir DALMA’nın üzüntüsüne yol açmış. 1947 yılından beri evinin yanındaki yuvaya gelen leylekleri takip eden duyarlı vatandaş, yaz konuklarının gelmesine az bir süre kaldığından bozulan yuva nedeniyle telaşlanmış ve muhtarın kapısını sürekli aşındırmış.
Muhtarın bize haber vermesiyle, Söke AYDEM kuruluşu işbirliği ile dağılan yuvanın yerine yapay platform takılarak sorun giderilmiştir. Leyleklere karşı göstermiş olduğu duyarlılık nedeniyle Bekir DALMA’ya teşekkür edilerek, bu olayın anısı olarak bir kasket ve yağlık denilen bir poşu hediye edilmiştir.
10 yıldır bölgede yapılan çalışmalar sonunda yöre insanlarında duyarlılık artmış ve AYDEM kuruluşunun büyük desteğiyle Avşar’da başlayan leylek yuva platformları Aydın’ın hemen her leylek köyünde uygulanmıştır.
Bu yıl yağmurların yoğun bir şekilde yağması sulak alanların hem dolmasına, hem de birçok küçük göletlerin oluşmasına yol açmıştır. Besinlerini büyük ölçüde sulak alanlardan sağlayan leyleklerin bugünlerdeki en önemli besin grubunu kurbağalar oluşturmaktadır.
Leyleklerle birlikte her yıl Aşağı Büyük Menderes Havzası’na akın eden kurbağa toplayıcıları yaklaşık 1 aydır sulak alanlarda leyleklerin temel besinlerinden biri olan kurbağaları toplamaktadır. Havaların yağışlı geçmesi kurbağa toplayıcılarının uzun süre bölgede kalacaklarını da göstermektedir. Ancak
Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’in Kurbağa, Salyangoz ve Sülük avcılığı başlıklı 3. Maddesinde, 1 Mart – 30 Nisan tarihleri arasında kurbağa istihsalinin yapılmasını yasaklamaktadır. Bunun nedeni de Mart-Mayıs ayları arasında çiftleşecek ve yumurta bırakacak ergin hayvanların yok olmasını engellemek içindir. Aşağı Büyük Menderes Havzası’ndaki doğal dengeyi bozacak bu tür konuları takip etmeye devam edecek ve ilgili kurumları bilgilendireceğiz.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı, EGE Üniversitesi, EKODOSD işbirliğiyle leyleklerin sayımları bu yıl da gerçekleştirilecek, AYDEM’in de desteğiyle bu yaz halkalama çalışmalarına devam edilecektir. Önceki yıllarda halkalanan leyleklerden Afrika’dan hangilerinin döndüğü, aynı alana mı yoksa farklı alanlara mı gittiği, kaç yıl yaşadıkları, beslenme alanlarındaki değişimlerin nedenlerinin tespitleri için, halkalı leyleklerin kayıtları tutulacaktır.