Yaşam alanları bakir ve yapılaşmamış kayalık kıyılar olan Akdeniz Foklarının (Monachus monachus) bölgemizde Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın ıssız kıyılarında yaşadıkları bilinmektedir. Uzun yıllardır Kuşadası kıyılarında olduğu bilinen ancak belgelenemeyen bir Akdeniz Foku, Korumar – Adakule Hotel arasındaki Doğal Botanik Park kıyılarında görüntülendi. Birçok kez görülmesine rağmen bugüne kadar görüntülemeyen Akdeniz Foku, Diver Bees dalış merkezini işleten dalgıç Selçuk ARI tarafından görüntülenmiştir. Akdeniz Fokunun yalnız olmadığı bir de yavrusunun olduğu gözlenmiş ancak yavrunun görüntüsü alınamamıştır.
Kent içinde yapılaşmalardan ve insan baskısından bugüne kadar kendisini kurtarabilmiş ender bir habitat alanı olan Doğal Botanik Parkı’nda, bugüne kadar yapılan araştırmalarda 18 çeşit orkideyle birlikte 400’e yakın bitki türü ve nesli tehlike altında olan Küçük Kerkenez (Falco naumanni) tespit edilmiş ve şimdi de kıyısal alanda bir Akdeniz Foku görüntülenmiştir.
Nesli tehlike altında olan memeli canlılar arasında dünyadaki en önemli 12 tür arasında özel bir yere sahip olan Akdeniz Fokunun, Kuşadası kıyılarında varlığını sürdürmesi büyük bir zenginliktir. Bir baskı olmadığı zaman yavrulayabildiğini de gösteren bu gözlem, Akdeniz Foklarının yaşam alanlarına ne kadar hassas davranılması gerektiğini de göstermektedir. Temiz denizleri seven ve beslenme açısından sorun yaşamayacak alanları seçen Akdeniz Fokunun bulunduğu kıyısal alan, Kuşadası’nda Milli Parktan sonra gerek karasal gerekse denizel ekosistem açısından en önemli bölge olarak bilinmektedir.
Kuşadası’nda deniz ve kıyı ekosistemlerinin en zengin olduğu bu alan bir bütün olarak korunmalıdır. Özellikle Akdeniz Foku gibi bir türün burada görülmesi, ülkemizin de imza attığı ve koruma taahhüdünde bulunduğu Bern, Barcelona ve Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmeleri açısından da önemlidir.
Akdeniz Foklarının yaşam alanları çok hassas alanlar olup, bu bölgelerde herhangi bir baskı unsuru olmaması gerekir.
10-11 aylık hamilelik süresinden sonra, her yıl ya da 2 yılda bir yavru doğuran Akdeniz Fokları, dünyada 600-700 civarında bireyi kalan ve IUCN kriterlerine göre (CR) Nesli Kritik Derecede Tehdit Altında olan bir canlı türüdür.
Memeli bir tür olan Akdeniz foku, yavrusunu yaklaşık 4 ay boyunca insanların ve dalgaların ulaşamayacağı kıyı mağaralarında emzirerek büyütür. Yavrusunu doğurmak ve büyütmek için mutlaka karaya ihtiyacı bulunmaktadır. Akdeniz Fokunun en büyük popülasyonu Ege’de olduğundan Türkiye bu türün korunması için çok önemli bir ülke durumundadır. Yapılan araştırmalarda kıyılarımızda 100 civarında Akdeniz Fokunun yaşadığı tahmin edilmektedir.