Kuşadası’nın Davutlar mahallesine bağlı Sevgi plajı açıklarında Caretta caretta cinsi genç bir iribaş deniz kaplumbağası bulundu.Tekne bağlama barınağı personeli Ahmet HAZAR; Sevgi Plajı açıklarında balık avlayan biri Türk biri Alman amatör balıkçı tarafından, küçük bir kaplumbağanın ağzında bir misinayla su yüzeyinde hareketsiz ve halsiz bir şekilde gördüklerini ve tekneye alarak kendisine teslim ettiğini, daha sonra EKODOSD’u arayarak durumu bildirdiğini söyledi.
Teslim aldığımız Carettanın yaptığımız kontrollerinde ağzında bir paragat misinası olduğunu ve ağız içindeki misina ucunda bulunan iğnenin görülmediğini ve karapaks üzerinde kurtlanmaların başladığını tespit ettik.
Carettayı, DEKAMER(Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi) tarafından “BTC’nin destekleriyle” yaptırılan ve derneğimize bir adet verilen yaralı kaplumbağaların taşımasında kullanılan taşıma tankıyla gönüllü veteriner üyemiz Nevzat YILDIZLI’nın kliniğine götürdük.
Carettanın ağız içi kontrolü yapılarak iğnenin derinde olduğu görüldü.
Yapılan ağız içi kontrollerinde misina ucundaki iğne görülmeyince, nerede olduğunu tespit etmek için röntgen filmi çekildi. Çekilen filmde olta iğnesinin boğazda olduğu görüldü.
İğnenin çıkarılmasıyla ilgili, Pamukkale Üniversitesinden DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup KASKA’yla görüşülerek destek alındı.
15 dk.lık bir uğraştan sonra carettanın boğazında bulunan iğne çıkarıldı. İğnenin boğaza takıldığı bölümünün tamamen kararmasından, uzun süredir iğneyle birlikte dolaşan carettanın beslenemediği ve halsiz düştüğü anlaşıldı.
Oldukça halsiz görünen carettaya serum, vitamin ve antibiyotik verildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Aydın Şube Müdürlüğü ve Dilek Yarımadası – Büyük Menderes Deltası Müdürlüğü’yle görüşülerek, Prof. Dr. Yakup KASKA’nın önerisiyle daha geniş imkanların olduğu DEKAMER’e götürülmesine karar verildi. Ancak caretta 1 saat yaşayabildi. DYBMDM Park Müdürü Erdinç KUTSAL’a teslim edilen caretta, Eskidoğanbey Köyü’nde bulunan Milli Parka ait ZTM’de ilaçlı su içinde sergilenerek, denizlerde carettalara olan tehditlerle ilgili bilgilendirme yapılarak, caretta bilincinin oluşması sağlanacak.
% 3 civarının erginleşebildiği ve yaklaşık 1000 yumurtadan çıkan yavrulardan ancak 1 tanesinin 50 yaşlarına ulaşabildiği düşünüldüğünde, bu genç bireylerin nesillerinin devamı açısından ne kadar önemli olduğu bilinmelidir. Paragat misinaları nedeniyle birçok deniz kaplumbağası yaşamını yitirmekte, ya da kolları zarar görerek kesilip sakat kalmaktadır. Bu genç birey de bir paragat misinasında bulunan iğneyi yutmuş. Bunu gören balıkçı muhtemelen misinayı keserek carettayı denize bırakmış. Bu şartlarda kaplumbağa dalamamakta ve beslenememektedir. Bu gibi durumlarda misina kesinlikle kesilmemeli, caretta tekne içine alınarak üzeri ıslak bir havluyla örtülmeli, EKODOSD ve DKMP Müdürlüğüne haber verilmelidir. Eğer ilk görüldüğü anda bu yapılsaydı, muhtemelen bu genç birey yaşıyor olacaktı.