EKODOSD Derneğinde düzenli olarak gerçekleştirilen “Çarşamba Sohbetleri”nin bu haftaki konusu “ Biyokaçakçılıkla Mücadelenin Önemi ve Türkiye’de Biyokaçakçılık” oldu.
T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü ve Aydın Şube Müdürlüğü’nün işbirliğiyle “Doğada Bırak” sloganıyla gerçekleştirilen eğitim sunumunu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürlüğü, Doğa Koruma ve Sulak alanlar Şube Müdürü Mehmet UZUNER yaptı. Yapılan sunuma Kuşadası Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ayşe ŞERİFOĞLU, Aydın Şube Müdürü Nihat ANDAÇ ve EKODOSD üyeleri katıldı.
Mehmet UZUNER tarafından; Ülkemizin sahip olduğu biyolojik kaynakların ülkemizin kontrolü dışında çeşitli amaçlarla kullanılmasının önüne geçilmesi, ülkemizin sahip olduğu kaynaklardan azami faydanın sağlanması için biyokaçakçılık konusunda bilgi ve bilinç düzeyinin artırılması, yasal ve kurumsal düzenlemelerdeki eksikliklerin giderilmesi ve kurumlar arası eşgüdüm ile kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi amacıyla“Biyokaçakçılıkla Mücadele Projesi”nin Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2013-2015 yılları arasında başlatıldığı söylendi. Yapılan sunumda Biyolojikçeşitlilik, doğal kaynak zenginliklerimiz, biyokaçakçılık, biyokaçakçılığın sonuçları, biyokaçakçılığa ilişkin yasal düzenlemeler anlatıldı.
Yapılan sunumda; Biyokaçakçılık nedeniyle, tür sayısı ve bu türlere ait bireylere ilişkin meydana gelen kayıpların arttığı, kelebeklerin, arıların doğadan toplanması çiçeklerin polenlerinin taşınamamasına böylece bitkilerin tohum verememesine ve çoğalamamasına sebep olduğu bildirildi. Bitkilerin çoğalamaması bitkilerle beslenen veya barınması ve üremesi bitkilere bağımlı olan diğer türlerin yaşamını tehlikeye atmakla birlikte, tarımsal verimi düşürdüğü ve çiftçinin geçimini olumsuz etkilediği belirtildi. Ülkemize gelen yabancılar içinde doğadan topladıkları bitki ya da yakaladıkları hayvanları yurt dışına çıkararak, bunlardan ekonomik, sosyal, bilimsel, teknolojik ve kültürel yarar sağladıkları, ülkemizin ise bu durumdan yararlanamadığı söylendi. Yabancılar tarafından veya onlar adına doğadan izinsiz olarak yapılan toplamaya yönelik her türlü faaliyetin yasak olduğu, ülkemizde biyokaçakçılığın önüne geçilebilmesi için çeşitli yasal düzenlemelerin mevcut olduğu bildirildi. Ülkemizin doğal kaynak zenginliklerinin özellikle yabancılar tarafından izinsiz olarak doğadan toplanmasını engellemenin her vatandaşın görevi olduğu söylendi.
EKODOSD derneği olarak bu konuya özel bir hassasiyet göstermekteyiz. 4 yıldan bu yana Kuşadası Belediyesinin destekleriyle, Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali ÇELİK işbirliğiyle Kuşadası ve çevresindeki bitki envanter çalışmalarını sürdürmekteyiz. 400’e yakın bitki ve 18 orkide türünü tespit etmiş bulunmaktayız. Her yıl bu önemli bitkileri düzenli olarak izleyerek fotoğraflayıp kayıt etmekteyiz. Pamukkale Üniversitesinde analiz çalışmaları devam etmektedir. Dış baskılarla tehdit altında olan türlerle ilgili rapor hazırlayıp ilgili kurumlarla paylaşmaktayız.
Kurumlar kendi içlerinde ve sivil toplum örgütleriyle işbirliği yaparak bu tür çalışmaları yapmaları, daha başarılı sonuçlar ortaya çıkaracak ve vatandaşların bilgilenmesini sağlayarak koruma bilinci yaygınlaşacaktır.
“Çarşamba Sohbetleri” etkinlikleriyle, üyelerimizin bu tür önemli konularda bilgilenmelerini sağlamak, koruma bilincini ve duyarlılığı geliştirmek, doğal ve kültürel zenginliklerimize sahip çıkarak onları gelecek nesillere ulaştırmak için gayret göstermektir.