Türkiye’de ilk kez 3 yıl önce, Dalyan’dan kuzeyde Caretta caretta cinsi iribaş bir deniz kaplumbağasının Kuşadası sahillerine yuva yaparak yumurta bıraktığı tespit edilmişti.
2. yıl Kuşadası’nın dünyaca ünlü plajı Kadınlar Denizi’ne yuva yapan ve 98 yumurtadan, 91 adedi sağlıklı bir şekilde denize ulaşan carettalardan sonra bu yıl gelip-gelmeyecekleri merak ediliyordu.
Ağustos ayında Kuşadası sahillerine bir caretta daha gelip, yuva yaparak yumurta bıraktı.
Yaklaşık 50 gündür koruma altında bulunan yuvadan, geçtiğimiz gece 6 yavru çıktı.
Gece yarısı çıkan yavru carettalar sağlıklı bir şekilde denize ulaştırıldı.
Geçtiğimiz yıllardaki yavru çıkışlarına göre, ilk gün çok az yavrunun çıkması nedeniyle, durum DEKAMER Müdürü Prof. Dr. Yakup KASKA ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Aydın Şube Müdürlüğü’ne bildirildi.
Birlikte yuva açıldığında, yuva içinde yüksek yoğunlukta nem olduğu ve geri kalan yumurtaların bozulduğu anlaşıldı. Bu yıl iklimsel şartların geçtiğimiz yıllara göre farklılık göstermesinin bu durumu etkilediğini tahmin ediyoruz. 6 yavrunun denizle buluşmasını ise sevindirici buluyoruz.
Kuşadası sahillerindeki caretta yuva alanın da, yerli – yabancı binlerce tatilciye ve Kuşadası halkına deniz kaplumbağaları konusunda bilinçlendirme ve duyarlılık aşılaması olmuştur. Yuva alanına çevre kentlerden de birçok vatandaş gelerek bilgi almış ve ziyarette bulunmuştur. Her yıl Kuşadası’ndaki caretta yuvalarına ziyaretçi sayısında büyük artışlar yaşanmaktadır.
Kuşadası sahillerinde deniz kaplumbağaları konusunda önemli bilinç oluştuğunu ve özellikle küçük çocukların ilgisinin yoğun olduğunu gördük. Kuşadası’ndaki tüm kurumların ilgileri, katkıları, bölgedeki vatandaşların duyarlılıkları ve hassasiyetleri bizleri çok mutlu etmiştir. Önümüzdeki yıllarda da carettaların Kuşadası sahillerine gelerek yuva yapmalarını bekliyoruz. Vatandaşların bu konuda yapacakları ihbarlar çok önemli. Milli Parka kadar uzanan sahil boyunca Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü, Kuşadası Belediye Başkanlığı ve EKODOSD işbirliğiyle bilinçlendirme ve tanıtım çalışmalarını sürdüreceğiz.
Yuva alanı çalışmalarıyla birlikte, deniz kaplumbağalarının denizdeki koruma çalışmalarını da devam ettirmekteyiz. Özellikle paragat misinalarında yaralanan ve ağlara takılan kaplumbağaların kurtarılmasında Kuşadalı balıkçılarla yakın diyalog içindeyiz. Ağır yaralanan kaplumbağaları Dalyan’da bulunan DEKAMER(Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi)’e götürmekteyiz. Kaplumbağaların merkeze götürülmesi sırasında sıkıntı yaşanmaktaydı. Bu sıkıntıların giderilmesi için, DEKAMER tarafından “BTC’nin destekleriyle” yaptırılan taşıma tanklarından 1 adet EKODOSD’a, 1 adet DYBMDMParkı’na, 2 adet Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Aydın Şube Müdürlüğü’ne teslim edildi. İlgi ve desteklerinden dolayı DEKAMER Müdürlüğü’ne teşekkür ederiz.