25.01.2014 tarihinde, Kuşadası, Karaova sahili açıklarında duyarlı balıkçıların ihbarıyla paragat misinalarına dolanmış Caretta caretta cinsi iribaş bir deniz kaplumbağasını kurtarmıştık.
Carettanın üzerinde dolanan misinaları çıkararak ağız içi kontrollerinde bir iğne bulunduğunu görmüştük.
Carettanın ağzında bulunan iğne, gönüllü veteriner üyelerimizden Nevzat YILDIZLI tarafından çıkarılarak tedavisi yapılmıştı.
Tedaviden sonra carettayı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün hazırlamış olduğu TRY2807 numaralı markayı takarak tekrar doğal yaşam alanı olan denize göndermiştik.
Dün gece Selçuk İlçesi’nin Pamucak kuzey sahilinden bir caretta ihbarı aldık. Caretta üzerinde yaptığımız kontrollerde kesi ya da darp izine rastlamadık. Ağız içi kontrollerinde herhangi bir bulguya da rastlanmadı. Carettaya takılı TRY2807 numaralı markayı görünce, 7 ay önce kurtardığımız caretta olduğunu anladık.
Eylül ayında balıkçılık sezonunun açılmasıyla birlikte Kuşadası Körfezi’ne dolan trol ve gırgırların ağlarına bazen Carettaların tesadüfen yakalandıkları görülmektedir. Ağın içinde sürüklenen carettalar su yüzeyine çıkıp nefes alamadıklarından boğularak ölmektedir. 7 ay önce kurtardığımız carettanın da muhtemelen bu şekilde boğularak öldüğünü tahmin etmekteyiz. Bu konuda balıkçıların çok dikkatli olması ve bu gibi durumlarda EKODOSD ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne bilgi vermesi, belki de bir carettanın kurtarılmasını sağlayacaktır.
Ölen carettanın ölçümlerini yaparak kayıt altına aldık ve 7 ay önceki ölçümleriyle karşılaştırdık. Ölen caretta hakkında bilgileri ve marka numarasını, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Aydın Şube Müdürlüğü’ne bildirdik. Carettalara marka takılması, bu canlıların izlenmesinde çok yarar sağlamaktadır.
7 aydır Kuşadası Körfezi’nde dolaşan ve dün gece boğularak ölen erkek Carettanın, Kuşadası Sökem Sitesi önüne geçtiğimiz ay yuva yaparak yumurtalarını bırakan carettayla muhtemelen çiftleştiğini ve yumurtadan çıkacak yavruların babası olduğunu tahmin etmekteyiz.
Kuşadası Sökem Sitesi önündeki yuva alanı çalışmalarımız devam etmektedir. Muhtemelen 10 gün içerisinde yavruların çıkacağını tahmin etmekteyiz. Yuva alanında carettalar konusunda halkın duyarlı olması için bilinçlendirme çalışmaları sürdürülmektedir.
Geçtiğimiz yıl ön kolu paragat misinalarına takılarak ağır yaralan Chelonia mydas cinsi Yeşil Kaplumbağayı Dalyan’da bulunan DEKAMER’e götürmüştük.
DEKAMER’den alınan yeşil kaplumbağa, daha geniş imkanların bulunduğu Denizli Pamukkale Üniversitesi’ne götürülerek Veteriner Hekim Barbaros ŞAHİN, Anestezi Uzmanı Doç. Dr. Habip ATALAY, Doç. Dr. Eyüp BAŞKALE ve Prof.Dr. Yakup KASKA’dan oluşan bir ekiple ameliyata alınmış ve başarılı geçen ameliyat sonucunda yeşil kaplumbağa ampute (önkolu alındı) edilmişti.
Yaklaşık 1 yıldır Dalyan DEKAMER’de tedavisi süren kaplumbağanın iyileştiği görülmüş ve yarın saat 10.30’da, Kuşadası Sökem sitesi önünden, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Rahmi BAYRAK, Şube Müdürü Mehmet UZUNER, Aydın Şube Müdürü Nihat ANDAÇ, Prof. Dr. Yakup KASKA ve ekibi ve EKODOSD üyelerince yaşam alanı olan denize bırakılacaktır.