Ülkemiz kıyılarında nadir olarak yetişen ve nesli tehlike altında bulunan Amaryllidaceae familyasına ait olan Pancratium maritimum cinsi doğal kum zambaklarının bölgemizde en çok yetiştiği alanlardan biri, İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı Pamucak sahilleridir. Efes ve Meryemana gibi dünyaca bilinen önemli tarihi mekanların bulunduğu Selçuk İlçesinin Belediye Başkanı Dr. D. Zeynel BAKICI’yı ziyaret ederek, nesli tehlike altında bulunan bu önemli bitki hakkında bilgilendirme yaptık, korunmaları ve tanıtımlarına yönelik proje teklifinde bulunduk.
Selçuk Belediye Başkanı Dr. D.Zeynel BAKICI’yla birlikte, kum zambaklarının bulunduğu Pamucak kumullarında incelemelerde bulunduk.Pamucak kıyı alanında bir koruma statüsü bulunmadığından kum zambaklarının tehdit altında olduğunu, insan faaliyetleri nedeniyle her geçen yıl azaldığını ve korunmasına yönelik birçok kuruma müracaat ettiğimizi bildirdiğimizi söyledik. Müracaat ettiğimiz kurumlardan sadece Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü’nün duyarlılık göstererek tabelalar diktiğini belirttik.
Selçuk Belediye Başkanı Dr.D.Zeynel BAKICI “ EKODOSD’un müracaatı sonucunda kum zambaklarının bulunduğu alana gelerek incelemeler yaptık. Nadir ve tehlike altında bulunan bu bitkinin korunması için biz de elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Yaz aylarında kumulların üzerinde bembeyaz rengi ve hoş kokusuyla herkesin ilgisini çeken bu önemli bitkiyi korumanın yanı sıra aynı zamanda tanıtmakta istiyoruz. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve EKODOSD işbirliğiyle bu doğal zenginliğimizi gelecek nesillere ulaştırmak için gerekli koruma tedbirlerini hemen alacağız.” Dedi.
Kum zambaklarının dıştan gelen tehditlere karşı koruma önlemleri için, kendilerini korudukları doğal dikenlerin de korunması sağlanacak, bitkinin yoğun bulunduğu alanlarda denize ulaşım için yönlendirmeler yapılacak. Bu alanlara taşıtların girmesine izin verilmeyecek, Selçuk Belediyesi – EKODOSD işbirliğiyle, bölgede bulunan tesislerde kalan ve kamp yapan konuklara bilgilendirme çalışmaları gerçekleştirilecek. Selçuk merkezde ve önemli noktalarda Türkçe-İngilizce tanıtım panoları dikilecek ve bilgilendirme broşürleri yaptırılacak.
Kum zambağı gibi nadir türlerin gelecek nesillere de ulaşabilmesi için, turizmle iç içe olan bu bölgenin korunarak kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu önemli bitki, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, Selçuk Belediyesinin, EKODOSD’un, turizm işletmelerinin ve yöre insanlarının işbirliğiyle yapılacak ortak çalışmalarla daha iyi korunacağını ve gelecek nesillere ulaştırılacağına inanıyoruz. Alanın, Kuşadası ve Selçuk gibi 2 turistik kentin ortasında bulunması çok önemlidir. Alternatif bir tur mekanı olarak koruma-kullanma dengesi çerçevesinde yerli-yabancı konukların gezebileceği önemli bir yer haline gelmesi turizm açısından da olumlu olacaktır.