Caretta caretta cinsi iribaş bir deniz kaplumbağası ölü olarak Kuşadası Sevgi Plajı önünde kıyıya vurdu.
Yapılan incelemelerde carettanın üzerinde herhangi bir kesi ya da parçalanmanın olmadığı görüldü. Muhtemelen boğularak öldüğünü tahmin etmekteyiz.
Zaman zaman bölgemizde meydana gelen caretta ölümlerinin sıklıkla ağa ya da paragatlara takılarak boğulduklarını ve denize atılan naylon poşetleri yutmalarından dolayı meydana geldiğini görmekteyiz. Caretta ölüsünün geliş yönüne bakıldığında Samos Adası’ndan ya da bizim sulardan geldiği anlaşılmaktadır.
Zaman zaman nesli tehlike altındaki bu canlılara bazı saldırıların da olduğunu görmekteyiz. Deniz ekosistemi için çok önemli olan carettaların korunması için herkes duyarlılık göstermelidir. Özellikle balıkçılar, ağlarına ya da paragatlarına takılmış olan caretta gördüklerinde ölü olarak değerlendirmemelidir. Mutlaka Milli Park Müdürlüğü’ne ve EKODOSD’a haber vererek, belki de daha çok uzun yıllar kendi neslini devam ettirecek bir bireyin kurtulmasını sağlayabilirler. Ölen carettanın ölçümleri yapılarak kayıt altına alındı. Dilek Yarımadası Milli Park Müdürlüğü’ne götürüldü.
2 Yıldan bu yana yavruları sağlıklı bir şekilde denize ulaştırılan carettalardan sonra, 3. Yılda da Kuşadası’nı seçen bir carettanın yuvasını DKMP Müdürlüğü işbirliğiyle izlemeye devam ediyoruz. Fırtınalı havalarda dalgaların oluşturduğu göletlerin engellenmesi için, yuvaların önüne kum çuvallarından oluşan setler yapıldı.
Caretta yuvası, Kuşadası kıyılarında sahil siteleri olarak bilinen ve yerli yabancı binlerce turistin geldiği bir alanda bulunmaktadır. Merak içinde olan birçok konuk yuvaya gelerek bilgi almaktadır.
Yerli-yabancı misafirler yuva yanına dikilen Türkçe-İngilizce bilgilendirme ve tanıtım tabelalarını okuyarak ve bilinçlendirme çalışmalarıyla carettalar hakkında bilgi sahibi olmaktadır.
Hayatlarında ilk kez böyle bir durumla karşılaştıklarından, Caretta yuva alanı en çok çocukların ilgisini çekmektedir. Bugünün çocuklarının Carettalar konusunda bilgilendirilmesi, hem deniz ekosistemi için önemli olan bu canlıların, hem de denizlerimizin geleceği açısından çok iyi bir eğitim olmaktadır. 2,5 yaşındaki Can isimli küçük bir çocuğun, carettanın denizde yaşadığını, yumurtalarını bırakmak için karaya çıktığını, daha sonra bu yumurtalardan yavruların çıkarak denize gideceklerini, denizlerde onları nelerin beklediğini ve denizlerin temiz tutulması gerektiğini bilmesinin, artık bu konuda eğitimli bir neslin yetişeceği anlamına gelmektedir.
Tek bir caretta yuvasının bu bölgedeki insanların bilinçlenmesine büyük katkısı olacağını ve kuluçka süresince yaklaşık 20 bin kişiye ulaşılacağı düşünülmektedir.
Türkiye’deki bilim insanlarının deniz kaplumbağaları ile ilgili bilimsel konularda geldiği noktayı açıkça ortaya koyan büyük bir sempozyum gelecek yıl ülkemizde yapılacaktır. Dalaman-Sarıgerme ve Dalyan’da yapılacak olan 35. Uluslar arası Deniz kaplumbağaları Sempozyumu’nda, Kuşadası Caretta yuva alanı da yer alacaktır.