Eski çağlarda Ege Denizi’nin bir körfezi olan Bafa, ilerleyen zamanlarda Büyük Menderes Nehri’nin getirdiği alüvyonlarla denizden ayrılıp göle dönüşmüştür.
Bafa Gölü, barındırdığı biyolojik çeşitlilik ve arkeolojik değerleri nedeniyle Tabiat Parkı ve Sit Alanı’dır. Sahip olduğu koruma statülerinin yanı sıra özellikle kış mevsiminde çok sayıda türden yüz binlerce sukuşuna ev sahipliği yapması nedeniyle potansiyel Ramsar Alanı (Uluslararası Öneme sahip Sulak Alan)’dır.
Son yıllarda kirlilik nedeniyle büyük sorunlar yaşayan Ege’nin en büyük gölü Bafa’yı kirleten nedenlerin başında, Büyük Menderes Nehri’nden bir kanal aracılığıyla (Serçin Priz Kanalı) göle ulaşan ve yüksek azot ve fosfor içeren Menderesin kirli sularıdır. Pamuk üretiminde kullanılan zirai gübre ve ilaçlar ve göl çevresinde kurulan yavru balık üretim tesisleri de önemli kirletici faktörlerdendir. Tarımsal atıklar toprak yüzeyinden yıkanarak göle ulaşmaktadır.
Bafa Gölü’nün sorunlarını gündeme taşımak, çözüm yolları araştırmak, gölü kurtarmak ve yaşatmak amacıyla sivil toplum örgütleri ve yerel muhtarlıkların öncülüğünde “Bafa Gölü’nü Kurtarma ve Yaşatma Platformu” kuruldu.
Bugün Bafa Gölü’nün kıyısında Söke-Milas-Bodrum yolunda, platform tarafından bir etkinlik düzenlendi.
Bafa Gölü kıyısında yapılan eyleme Muğla milletvekilleri Prof. Dr. Nurettin DEMİR, Tolga ÇANDAR, Milas Belediye başkanı Muhammet TOKAT, göl kıyısındaki yerleşim yerlerinin muhtarları, göl balıkçıları, göl turizmcileri, Yatağan termik santral işçileri, EKODOSD, Milas’tan, Muğla’dan, Bodrum’dan, Yatağan’dan, Didim’den, Kuşadası’ndan, Söke’den birçok sivil toplum örgütü ve duyarlı doğasever katıldı.Bafa Gölü’nü Kurtarma ve Yaşatma Platformu sözcüsü, Bafa beldesinin eski başkanı Zühra DÖNMEZ tarafından bir basın açıklaması yapıldı.
Bugüne kadar alınan önlemlerin yeterli olmadığı, bir an önce var olan çözümlerin hayata geçirilmesi gerektiği, bunun acil ve ertelenemez bir görev olduğu belirtildi.
Bafa Gölü’yle ilgili yetkililere, görevlilere ve sorumlulara acil önlem alınmasıyla ilgili, bilim insanlarının ortaya koydukları çözümlerin bir an önce hayata geçirilmesi istendi.
“ Bafa Gölünü besleyen Büyük Menderes Nehri’nin evsel ya da endüstriyel atıklarla kirlenmesinin önüne geçin!
- Yavru Balık Çiftliklerini kapatın! Ya da atık sularını göle vermeyin!
- Tarımda kullanılan gübre ve kimyasalların gölü ve Büyük Menderes Nehrini kirletmesinin önüne geçin!
- Gölün temizlenmesi için bilim insanlarının önerdiği mekanik ve biyolojik temizleme işlemlerinin gerçekleştirin!
- Gölün nehir ile bağlantısını ve doğal su döngüsünü bozan engelleri kaldırın!
- Bafa Gölüne barajlardan temiz su tahsisinin yapılmasını DSİ planlamalarına alın!” denildi.
Bafa’da yaşam son bulurken son çığlık eylemi adıyla düzenlenen etkinlikte, kıyıda insan zinciri oluşturuldu.
Son derece barışçıl bir havada geçen eylemin sonunda davul zurna eşliğinde coşkuyla herkes oynadı.
Yapılan eylemin sonunda Platform üyeleri bir toplantı yaparak değerlendirme yaptı.
Ay Tanrıçası Selene’nin aynası olan Bafa Gölü’nde yavaş yavaş batan güneş, yerini karanlığa bırakıyor ve Latmos’un arkasından çıkıp karanlığı aydınlatacak Selene’nin gümüşi ışıklarını bekliyordu.
Yüreğinde sevgi taşıyan; doğaya, canlılara ve insanlara karşı sorumluluk taşıyanlar bugün Bafa Gölü’nün kıyısında insan zinciri oluşturmak için bir araya geldiler. Bafa Gölü için gerekli önlemlerin alınması için dikkat çektiler.