EKODOSD onursal üyelerinden Dr. Anneliese PESCHLOW, Kuşadası’na gelerek EKODOSD’a ziyarette bulundu.Yaklaşık 30 yıldır Beşparmak Dağları (LATMOS) ‘ında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izinleriyle çalışmalarını sürdüren PESCHLOW, 1994 yılından bu yana Latmos’ta bulunan Tarih Öncesi Kaya Resimleri üzerine çalışmalar yürütmektedir.
ANNELİESE PESCHLOW, Latmos’ta bulunan tarih öncesi kaya resimlerinin korunması ve tanıtılması için, dünyadaki birçok yetkili kuruluşlarla da işbirliği yapıyor.
Dünyadaki kaya resimlerini koruma çalışmaları yapan 51 derneğin birleştiği bir kuruluş olan IFRAO bunlardan birisi.
Anneliese dünyada kaya resimleri üzerine etkili olan IFRAO’dan, Latmos için destek istedi.
Dünya Kültür mirası yönünden eşsiz olan Latmos için, NABU-Almanya, WWF-Türkiye(Doğal Hayatı Koruma Vakfı) – İSTANBUL, EKODOSD-KUŞADASI, Uluslararası Klasik Arkeoloji Birliği (AIAC), Avrupa Kaya/ Mağara Resimleri Birliği (ARAPE), yaklaşık 300 sivil toplum kuruluşunun desteklediği MAIANDROS PLATFORMU, Beşparmak Dağları’nın Milli Park olması için destek veriyor.
Anneliese PESCHLOW “Latmos’ta en önemli ve görkemli resim Karadere resmidir. Karadere Mağarası benim değerlendirmeme göre dağın zirvesi dışında Prehistorik devirde hava tanrısının asıl kutsal alanıydı. Bu resim Latmos’ta tektir. Hiçbir koruması yoktur.
Acil olarak bu resmin bulunduğu alan, Latmos’un doğal yapısına uyumlu bir şekilde, Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun gözetiminde etrafının çevrilerek koruma altına alınması gerekir. Bu konuda başta Aydın Valiliği ve Yerel Yönetim elinden gelen gayreti göstermeliler.” Dedi.
Karadere resmi öncelikle korunma altına alınmalı, Aydın’ın ve Türkiye turizminin tanıtımlarında mutlaka kullanılmalıdır. Latmos eşsiz doğal ve kültür miraslarına sahiptir. Binlerce yıllık insanlık miraslarına herkesin sahip çıkması gerekir. Bizlere kadar ulaşan bu değerleri, bizden sonrakilere ulaştırmak hepimizin görevi olmalıdır.