Dilek Yarımadası Milli Parkı, Samos Adası ve Kuşadası Körfezi’nin en güzel görüldüğü yerlerden biri, yakın zamana kadar köy olup ve günümüzde artık Kuşadası’nın bir mahallesi haline gelen Caferli, yemyeşil doğanın içinde gizli kalmış 140 nüfuslu küçük bir yerleşim yeridir.
Kuşadası’nın yanı başında olmasına rağmen pek fazla kimsenin bilmediği Caferli, fazla kullanılmayan bir yol üstünde olduğundan yoğun yapılaşmalardan kendini kurtarabilmiş ender yerleşim yerlerinden biridir. Son zamanlarda birkaç betonarme evin dışında genellikle eski köy evlerinin bulunduğu Caferli’de, Büyükşehir kapsamına girilmesiyle birlikte bu dokunun korunmasına herkesin katkı yapması bekleniyor.
Yapılaşmaların görülmediği Caferli’de, Akdeniz Bitki Örtüsü’nün en canlı örneklerini görmek mümkün.Tarihe tanıklık eden yüzlerce yıllık zeytin ağaçlarının bulunduğu Caferli’de, zeytin ve zeytinyağı yöre insanlarının en önemli geçim kaynaklarından birisi.
Caferli’nin içinde doğal ve kültürel değerlerin korunarak kullanılması için, Kuşadası Belediyesi, Caferli muhtarlığı ve vatandaşlar yeni projelerin hazırlığı içindeler.
Öncelikle mahallenin ortasından geçen yolun etrafında bulunan evlerin restoresi ve çiçeklendirmelerine önem verilmiş.
Caferli’nin tanıtımına katkı yapması için tarihinde ilk kez 1. Çiçek Şenliği düzenlendi.
Çiçek şenliğine Kuşadası’ndan gelen ve köyde yaşayan vatandaşlar ve EKODOSD Derneği katıldı. Yöre insanları ve misafirler tarafından yüzlerce çiçek dikildi.
Peyzaj düzenlemesiyle dikilen çiçekler yol üzerinde hazırlanan yerlere konulmaya başlandı.
Caferli’de yaşayan kadınlar, gelen misafirlerin karınlarını doyurmak için kendi aralarında imece usulüyle gözlemeler yaptılar.
Zeytinyağlı yaprak sarmalar, börekler, çörekler ve kendi yemek kültürlerinde yer alan unutulmaya yüz tutmuş birçok yiyecek gelen misafirler tarafından keyifle yenildi.
Yeni seçilen Caferli Muhtarı İsmail ARI “ Tarihimizde ilk kez bir şenlik düzenliyoruz. Şenliğimizin amacı, tüm Caferli halkını bir araya getirerek birlikteliğimizi ve dayanışmamızı pekiştirmek. Aynı zamanda farklı kentlerde yaşayan Caferli hemşerilerimizi ve çevre kentlerde oturan misafirlerimizi şenliklerimizde ağırlayarak, Caferli’yi unutturmamak ve misafirlere tanıtmaktır. Yaşadığımız coğrafyaya sahip çıkarak, doğasını ve kültürünü korumak istiyoruz. Kuşadası Belediye Başkanlığıyla birlikte yapılacak proje kapsamında Caferli’de örnek bir yer yaratmak istiyoruz. Kadınlarımızın el sanatlarını ve yemek kültürünü meydana çıkararak, tarımın yanında turizme de katkı yapmayı düşünüyoruz.” Dedi.
Biz de EKODOSD olarak, biyoçeşitlilik yönünden oldukça zengin olan Caferli’nin nadir bitki türleri ve hayvan varlığı üzerine bir araştırma yürüteceğiz. Buradaki zengin doğal hayatın devamlılığı, biyolojik çeşitliliğin korunması ve gelecek nesillere ulaştırılmasına yönelik projelerin geliştirilmesi için, Kuşadası Belediye Başkanlığı ve Caferli muhtarlığı ile işbirliği yapmayı düşünüyoruz. Buradaki doğal ve kültürel kaynak değerlerinin envanterin çıkarılarak, koruma-kullanma dengesi çerçevesinde Kuşadası turizmine kazandırılması ve yerel ekonomiye de katkı yapması için projelerin geliştirilmesine çalışacağız.