6 yıldan bu yana geleneksel olarak yapılan Tarih Öncesi Kaya Resimleri Şenliği Söke İlçesi’ne bağlı Karakaya Mahallesi Kavalan mevkiinde yapıldı.Beşparmak Dağları (LATMOS)’nın Karakaya bölgesinde yoğunlaşan kaya resimlerinin korunması ve tanıtılması amacıyla yapılan şenlikler, Söke Belediye Başkanlığı’nın öncülüğünde ve katkılarıyla, Karakaya Muhtarlığı ve EKODOSD işbirliğiyle gerçekleştirildi.
Şenliklere Aydın Milletvekili Mehmet ERDEM, Söke Belediye Başkanı Süleyman TOYRAN, Söke Belediye Başkan Yardımcıları Ahmet KARAKAŞ, Fahri SİVRİOĞLU, Kuşadası Belediyesi Başkan yardımcısı Haydar BÜYÜKDAĞ, Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal KOCABAŞ, Söke Ticaret Odası Başkanı Reşat ANYA, birçok kamu kurum müdürleri ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.
Şenliklere Beşparmak Dağları’nın mahalle haline gelen köyleri, Aydın, Söke, Kuşadası, Didim, Milas, Bodrum, Muğla ve İzmir’den, İngiliz, İrlandalı, Alman, İsviçreli, Fransız, Çinli, Polonyalı birçok yabancı misafirden oluşan 4000’e yakın konuk katıldı.
8000 yıl önce kendi şenliklerini yapmak için toplanan tarih öncesi insanlar gibi, günümüzde de aynı şekilde dağın her yönünden gelen insanlar bir araya toplanarak baharı kutladılar. Kırsal kesimin kızları, erkekleri, kadınları, çocukları kentlilerle kaynaşarak şenliği coşkuyla kutladılar.
Şenliklerde, Aydın’dan katılan tiyatro derneği AYKARYAY “Latmos’a Rahmet Yağdı” oyunlarını başarıyla sergileyerek, maden ocaklarına karşı farkındalık yarattı.
Söke Belediyesi Halk Oyunları ekibi Ege’ye özgün zeybek oyunlarının en güzel örneklerini sergiledi.
Söke Fevzipaşa İlkokulu Bolu Yöresi oyunları büyük alkış aldı.
Kuşadası Belediyesi Halk Oyunları Eğitim Derneği, Anadolu coğrafyasının birbirinden güzel farklı yörelerin oyunlarını sergiledi.
Özellikle kırsal kesim insanlarının ilgisini çeken folklör grupları, doğal bir ortamda oyunlarını sergilemekten keyif aldılar.
Söke Belediye Bandosu günümüzün popüler şarkılarını çalarak beğeni topladı.
Söke Kadın Meclisi Latmos’un maden ocakları tarafından tahribata uğratılmasını gündeme getirdi.
Aydın Bisikletliler Derneği, Aydın’dan bisikletleriyle şenliğe destek olmak için geldiler ve tekrar Aydın’a bisikletleriyle geri döndüler.
Kentte göremedikleri ve ilk kez bindikleri eşekler şehirli çocukların, Kuşadası’ndan getirilen şişme oyuncaklar, kırsalda yaşayan çocukların en büyük eğlencesi oldu.
Dışarıdan gelen yerli yabancı gruplara Beşparmak Dağları’ndaki kaya resimlerinin önemi, koruma çalışmaları, Latmos’un Milli Park olması için yapılan çalışmalar anlatılarak, kaya resimleri konuklara gösterildi.
Beşparmak Dağları’nın günümüzde mahalle olan eski köyleri Karakaya, Güneyyaka, Güzeltepe, Kisir, Bağarcık ve Çavdar’lılar açılan standlarda kendi ürünlerini satarak ekonomilerine katkı yaptılar.Güllübahçe Kültür Turizm ve Kalkınma Derneği, köylü kadınların yaptığı bez bebeklerle şenliğe destek verdi.
Beşparmak Dağları’nın doğal ve kültürel zenginlikleri, EKODOSD tarafından hazırlanan poster sunumlarıyla konuklara tanıtıldı. Hazırlanan kaya resimleri broşürleri gelen konuklara dağıtıldı. Şenliklerin geleneksel yemeği olan keşkek, nohutlu pilav, irmik helvası ve ayran gelen konuklar tarafından kapışıldı.
Türk turizminin ilk beş firması arasında yer alan Diana Turizm Operasyon Müdürü Zeynel KÜÇÜK ve Kuşadası Müdürü Halil KOÇAR’ da Karakaya Şenliklerini izlediler, kaya resimlerini yerinde gördüler. Latmos’un doğasıyla ve tarihiyle Türkiye’de apayrı bir yeri olduğunu, bu doğallığın bozulmamasını ve tahribatların engellenmesini söylediler. Bölgeyle ilgili koruma-kullanma dengesi gözetilerek buraya özgü bir turizm faaliyetinin geliştirilmesine yönelik çalışma yapacaklarını, bu anlamda Latmos’un tüm dünyaya tanıtılmasına destek olacaklarını ve yöre insanlarının ekonomilerine katkı yapabileceklerini belirttiler.
Şenliklere katkı yapan kurum ve kuruluşlara teşekkür belgeleri takdim edildi. Bu yıl Latmos Doğa Dostu ödülü Beşparmak Dağları’nın vahşi coğrafyasında 60 yıldır keçileriyle birlikte yaşamını sürdüren FATMA SÖNMEZ’e verildi. Latmos’un korunması için mücadele veren Kisir köyü muhtarı Baki SUNA’ya Latmos’ta yılın muhtarı ödülü verildi.
Tüm bölge insanını bir araya toplayan, bu insanların kültürlerini yansıtan şenliklerin en önemli amacı, farkındalık yaratıp binlerce yıllık bu tarihsel mirasların korunması ve tanıtılmasını sağlamaktır.
Şenliklere destek olan Söke Kaymakamlığı’na, Söke Belediye Başkanlığı’na, katkı yapan tüm kişi, kurum ve kuruluşlara ve destek olmak için Aydın’dan, Söke’den, Kuşadası’ndan, Milas’tan, Bodrum’dan, Didim’den, Çine’den, Yatağan’dan, İzmir’den gelen tüm sivil toplum örgütlerine teşekkür ederiz.