34'üncüsü düzenlenen Uluslararası Deniz Kaplumbağası Biyolojisi ve Korunması Sempozyumu Amerika’nın New Orleans kentinde 10-17 Nisan 2014 tarihlerinde yapıldı.
Sempozyuma Türkiye’den Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı ve Dalyan’da bulunan Deniz Kaplumbağaları Araştırma Merkezi (DEKAMER) Müdürü Prof. Dr. Yakup KASKA katıldı.
Sempozyumda , son 2 yıldır Kuşadası sahillerine yuva yaparak yumurta bırakan Caretta Caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağalarının konu edildiği çalışmaların olduğu bir bildiri sunulmuştur. İribaş kaplumbağaların yuvalamak için Türkiye’nin kuzey sahillerine gittikleri ve bu durumun küresel ısınmanın bir kanıtı olup-olmadığı sorgulanmaktadır.
Türkiye’de yuvalama alanları dışında ilk kez Kuşadası kıyılarında son 2 yıldır Caretta caretta cinsi deniz kaplumbağaları yuva yaparak yumurta bırakmaktadır.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı DKMP, Pamukkale Üniversitesi ve EKODOSD işbirliğiyle 2 yıldan bu yana Kuşadası’ndaki yuva alanlarında yapılan çalışmalarda toplam 165 Caretta caretta yavrusu sağlıklı bir şekilde denizle buluşturulmuştur. Son 2 yılda yavruların sağlıklı bir şekilde yumurtadan çıkarak denizle buluşması, halkın bu konudaki ilgisi ve duyarlılığı sevindirici bir gelişme olmuştur. Deniz ekosistemi için çok önemli olan Carettaların sayesinde, denizlerin temiz tutulması, kirletilmemesi ve bu canlıların korunması konusunda yapılan yuva alanı çalışmalarıyla binlerce insana bilgilendirme yapılmış ve farkındalık oluşturulmuştur.
Kuşadası kıyılarına bu yıl da Caretta caretta deniz kaplumbağalarının yuva yapmalarını bekliyoruz. Kıyıda bulunan işletmeler ve sitelerle ilgili bilinçlendirme çalışmalarını devam etmekteyiz. 2 Carettanın Amerika’daki sempozyumda Kuşadası’nı tanıtmasının kent turizmi için de önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu nedenle carettaların ve onların üreme ve yaşam alanlarının korunmasına herkesin duyarlılık göstererek katkı yapacağına inanıyoruz.
Sempozyumun 35'incisi 2015 yılında, Prof. Dr. Yakup KASKA başkanlığında Türkiye'de gerçekleştirilecektir.