Kuşadası kıyılarında Milli Park haricinde hem denizel hem karasal açından doğal kalabilmiş tek yer olan Korumar-Adakule arasındaki Doğal Botanik Parkta, Belediye Başkanı Özer KAYALI, eşi Nil KAYALI, meclis üyeleri ve EKODOSD üyeleri tarafından incelemeler yapıldı.
Kuşadası Belediyesi’nin destekleriyle, Pamukkale Üniversitesi ve EKODOSD işbirliğiyle 3 yıldan bu yana bitki çalışmaları sürdürülen parktaki bitkiler tanıtıldı.
Bilimsel çalışmalarını Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali ÇELİK’in yaptığı çalışmalarda bugüne kadar 400’e yakın bitki türü tespit edildi.
Kentin içinde yer alan doğal alanda 18 çeşit orkidenin varlığının tespit edildiğini, Şubat – Mayıs ayları arasında orkidelerin çıktığı anlatılarak, çıkan orkideler görüldü.
Aydın ve Muğla illerinin orkide türleri bakımından zengin alanlara sahip olduğu ancak bu türlerin sürekli tehdit altında olduğu anlatıldı.
2872 Sayılı Çevre Kanunu’nun 9.Maddesi (f) bendinde “Biyolojik Çeşitliliğin sürdürebilirliğinin sağlanması bakımından nesli tehdit veya tehlike altında olanlar ile nadir bitki ve hayvan türlerinin korunması esas olup, mevzuata aykırı biçimde ticareti konu edilmelerinin yasaklandığı, Cites Kapsamında Nesli Tehdit ve Tehlike altında olan türlerin toplanması, ticareti ve yaşam alanlarının tahrip edilmelerinin engellendiği ve koruma altına alınması gerektiği söylendi.
Doğal Botanik Parkta bugüne kadar başka bir yerde rastlanılmayan ve tek olan nadir bir tür gösterildi. Bu tür üzerine Prof. Dr. Ali ÇELİK tarafından bir çalışma yapıldığı belirtildi.
Doğal Botanik Park altındaki kıyılarda görülen Nesli Tehlike Altındaki önemli türlerden Akdeniz Fokuna ait kıyı mağaralarının yerleri gösterildi. Geçtiğimiz günlerde bir Akdeniz Fokunun ölü olarak bulunduğu, yerli fokun buralarda dolaştığı anlatıldı.
Kemerli koyda bulunan mağaralardaki kaya güvercinleri ve nesli tehlike altındaki Küçük Kerkenez gözlendi.
Kuşadası Belediye Başkanı Özer KAYALI; Kentin içinde henüz doğallığını yitirmemiş zengin biyolojik çeşitlilik barındıran bu alanın, hem karasal açıdan hem de denizel açıdan zengin türlere sahip olduğunu, bu alanın mutlaka korunmasını gerektiğini, Kuşadası açısından önemli bir habitat alanı olduğunu, koruma-kullanma dengesi çerçevesinde bir proje geliştirilebileceğini ve bu önemli değerlere herkesin sahip çıkması gerektiğini söyledi.
Yapılan bu çalışmaların değerlendirilerek, aynı zamanda turizme de kazandırılması gerektiğini söyleyen KAYALI, bu önemli türlerin korunarak yurt içi ve yurt dışında da tanıtımlarda kullanılabileceğini ve bu konuda Pamukkale Üniversite ve EKODOSD işbirliğiyle Türkçe ve İngilizce olarak bir tanıtım kitapçığı bastırmak istediklerini belirtti.