Yaklaşık 15 gün önce Kuşadası’nın dünyaca ünlü Kadınlar Denizi’nde ölü olarak karaya vuran Caretta caretta cinsi genç bir iribaş deniz kaplumbağasından sonra, bugün de Kuşadası Karizma Otel önüne Chelonian mydas cinsi genç bir yeşil kaplumbağanın ölüsü tespit edildi.
Karizma Oteli tarafından derneğimize ihbarı yapılan ölü yeşil kaplumbağanın gerekli kontrolleri yapıldı. Herhangi bir yara ve kesi izinin olmadığı görüldü. Ağız içi kontrollerde farklı bir bulguya rastlanmadı. Muhtemelen boğularak öldüğünü düşünmekteyiz. Bölgemizde boğulmaların ilk sıraya aldığını, yaptığımız tespitlerden görmekteyiz. Boğulmaların en büyük nedeni ağ ya da paragat iğnesine takılarak olmaktadır.
Yeşil kaplumbağalar deniz eriştelerinin yoğun olduğu bölgelerde sıklıkla görülmektedir. Genellikle beslenme amacıyla buraları tercih etmektedir. Ağa ya da paragata takılarak boğulan kaplumbağanın yaşama şansı bulunmaktadır. Ağa takılan ve hareketsiz bir şekilde duran kaplumbağanın tekneye alınarak, üzeri ıslak bir havluyla örtülüp, arka tarafı yaklaşık 20 cm. kadar havaya kalkacak şekilde kaldırıldığında, deniz suyunun akciğerlerden çıkması sağlanabilir ve bir süre sonra kaplumbağanın hareket ettiği görülür. Bu konuda Kuşadası’nda balıkçılık yapanlar ve amatör balık avlayanlar bilgilendirilmektedir.
Gerek turizmciler gerekse balıkçılarla kurulan iletişim ağı sayesinde ölü ve yaralı olarak bulunan kaplumbağaların kayıtlarını düzenli olarak tutmakta ve bunları Aydın Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü’ne bildirmekteyiz.
Son 2 yıldır Kuşadası kumsallarında yuva yapan Carettalar, bu yıl yine yuva yapacaklar mı diye kentte merak konusu oldu. Bu konuda dikkatli olmaları için kıyılarda bir poster çalışması yaparak, sahillerdeki vatandaşları bilgilendireceğiz. Sahillerimizde yeşil kaplumbağaların da dolaşmasını deniz ekosistemi açısından çok önemli buluyoruz.